maandag 22 december 2008

Groenten en fruit eten is gezond

Naast sterke aanwijzingen voor een gunstige relatie tussen het eten van groenten en fruit en de preventie van sommige kankers is er veel eenduidig bewijs dat groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten verlagen en de bloeddruk verbeteren. Groenten en fruit verkleinen mogelijk ook de kans op bepaalde oogziekten (bijvoorbeeld staar en macula-degeneratie) en aandoeningen van de luchtwegen (COPD). Tenslotte helpen groenten en fruit een gezond gewicht te behouden. Groenten en fruit leveren immers in verhouding tot hun volume weinig calorieën en veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Vanwege de voedingsvezels geven groenten en fruit een verzadigd gevoel wat de kans op te veel eten, en dus ook op overgewicht, verkleint.

Veel groenten en fruit, minder aardappelen

Eet véél Groente en Fruit, maar laat aardappelen zoveel mogelijk staan. Voeding met veel groente en fruit verlaagt de bloeddruk, vermindert de kans op een hartaanval en beroerte, beschermt je tegen allerlei soorten van kanker en vermindert de kans op grijze staar en maculadegeneratie. Eet minder aardappelen vanwege hun grote effect op de bloedsuiker- en insulinespiegels.

Gekookte groenten

Groenten staan bekend als een belangrijke bron van vitaminen. Bij het koken van groenten gaat tussen de twintig en vijftig procent van de hoeveelheid vitaminen verloren. Daarom is het aan te raden groenten niet langer te verhitten dan nodig en regelmatig voor rauwkost te kiezen. Kook groenten in slechts een beetje water en voorkom dat te veel voedingsstoffen in het kookvocht achterblijven. Tip: gebruik het kookvocht voor de aanmaak van sauzen!