zaterdag 9 mei 2009

Rabarber


Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin echter alleen als geneesmiddel. De Chinezen hebben dit gewas, uit de Aziatische steppen, als eerste in cultuur gebracht. Uit de wortel werd en wordt nog steeds een sterk purgeermiddel gewonnen. Omstreeks 1600 ontdekte John Gerard, hofbotanicus van de Engelse koning Charles I, dat de stelen gegeten kunnen worden. Het duurde echter tot ver in de achttiende eeuw, voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland vindt de teelt vanaf ongeveer 1900 plaats.

Rabarber is voornamelijk in de zomer op de markt, maar ook kan rabarber al vanaf november gekocht worden. Dit is mogelijk doordat de rabarberpollen geforceerd kunnen worden. Bij de buitenteelt is het belangrijk om na de langste dag geen stelen meer te oogsten, opdat de plant voldoende reservestoffen voor het volgend jaar kan vormen.

Recept Rabarber


Benodigdheden; 1 kilo rabarber, circa 150 gram suiker, 1 el aardappelmeel of allesbinder of maïzena. Snijd de bladeren en het onderste gedeelte van de stengels af (eventueel schillen) en snijd deze in stukken van circa 3 centimeter.
Zet de rabarberstukjes met weinig water op het vuur, breng het aan de kook en laat het in ongeveer 10 minuten gaar koken en roer het tot moes.

Meng het aardappelmeel aan (een klein beetje koud water en daar het aardappelmeel door roeren; Dat is aanlengen). Meng het aardappelmeel door de rabarber, voeg de suiker aan de rabarber toe. Dit mag naar smaak, de één wil het zoet en de ander een beetje zuurder.
Serveren; Dat kan koud of warm. Maar rabarber kan bij een gerecht ook als tweede groente. Ook kan het door de yoghurt of vanille vla. Maar koud serveren met een bolletje ijs en slagroom is ook lekker.

Rabarber kan ook verwerkt worden als gebak. Neem hiervoor een kant en klare cake bodem. Deze vullen met rabarbermoes, slagroom er over en dat in een punt serveren.
Zo ziet u dat u een eenvoudige groente op vele manieren kunt opdienen.

Dit is een gerecht van Ida Stevens van Stevens Groenten en Fruit. Iedere woensdag en zaterdag staat zij op de markt op de hoek bij de Super de Boer.