zaterdag 14 maart 2009

"Eet meer groenten en fruit"

Dat horen we al jaren. Het is een aanbeveling voor iedereen om tenminste iedere dag 5 porties fruit en groenten te eten. Maar doen we het ook?
Nee, meestal schiet het erbij in. Als student op kamers leefde ik vaak van "snelle" maaltijden. Ik had veel last van puisten, maar had voldoende energie. Met gezondheid was ik toen niet zo bezig. Ik voelde me goed en was vooral bezig met uitgaan en de wereld verkennen.


Tijdens mijn studie heb in onder andere een stage in BraziliĆ« gedaan en heb daar genoten van de uitbundigheid van heerlijk tropisch fruit. Wie in zo’n land ooit gegeten heeft, heeft de weelde aan vitaminen, mineralen etc geproeft en beseft dat de produkten hier helaas wat wrang en geforceerd aandoen.Groenten en fruit zijn meer dan alleen gezonde voeding. Het is een kleurig feest vol ongenaakbare gezondheid !


Later ( in de 90-er jaren) werd ik onderzoeker van plantenziekten en woonde ik op mezelf. Na het werk had ik niet altijd zin om te koken. Als ik al kookte, maakte ik voor 2 dagen iets klaar. Een vriend van me adviseerde me toen geconcentreerd groenten en fruit te nemen in capsulevorm. Dat heb ik meteen gedaan om in ieder geval iets te doen als compensatie voor mijn ongezonde levensstijl. Ik dacht : "Zo kan ik gewoon eten wat ik lekker vind en toch gezond bezig zijn". Het grappige was dat er toch van binnen een snaar geraakt was en dat ik naast de capsules van geconcentreerd fruit en groente toch ook meer rauwkost en fruit ging eten. Een inwendige stem vertelde me dat dat goed was.