donderdag 4 juni 2009

Wordt groene thee uw drankje deze zomer?

.


Aan groene thee worden talrijke weldaden toegeschreven. Hij zou afslankende eigenschappen hebben, goed zijn tegen kanker, een goed middel zijn om de huid te beschermen... Kortom, groene thee heeft alles om de mensen te bekoren! Laat u verleiden en geniet deze zomer van de weldaden van groene thee.

De weldaden van groene thee

Als groene thee met zoveel enthousiasme wordt aanbevolen, dan is het op de eerste plaats omdat hij grote hoeveelheden flavonoïden bevat. Flavonoïden zijn zeer doeltreffende natuurlijke antioxidanten. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in de strijd tegen vrije radicalen, stoffen die ontstaan door biochemische reacties van de zuurstof in ons lichaam (en door de invloed van het licht of van sigarettenrook), en die onze lichaamscellen aantasten en zeer snel doen verouderen. Daarom is groene thee aanbevolen om de effecten van die veroudering te bestrijden. Onderzoek heeft eveneens aangetoond dat groene thee een beschermend effect heeft tegen sommige kankers. Groene thee is ook goed tegen tandbederf omdat hij de woekering van bacteriën in de mond beperkt.

De afslankende eigenschappen van groene thee

Als belangrijkste troeven van groene thee, worden dikwijls zijn afslankende eigenschappen genoemd. Naar verluidt, zouden de flavonoïden in groene thee, namelijk de catechines, het hongergevoel tijdens een normale dag onderdrukken (of het verzadigingsgevoel verhogen), en dit bij ongewijzigde activiteit. Wie geen grotere hoeveelheden eet, verliest dus gewicht. Het verschil is niet enorm groot en ook nog niet helemaal bewezen. Toch is groene thee een heilzame drank voor onze gezondheid. Ongeacht de afslankende eigenschappen van groene thee, zal het gewichtsverlies u zeker niet ontgoochelen als u koolzuurhoudende dranken vervangt door groene thee!

Groene thee warm of ijskoud serveren?

Bent u geen liefhebber van warme dranken, dan kunt u, met de mooie dagen die in aantocht zijn, toch genieten van de weldaden van groene thee. Doe 's avonds gewoon enkele grammen groene thee in een kruikje met water. 's Morgens filtert u het mengsel en het resultaat is een heerlijk drankje dat u niet veel zal gekost hebben. Wie verzot is op suiker, kan er een beetje honing of rietsuikersiroop aan toevoegen. U kunt van deze ijsthee ook een nagerecht maken door er een goedgekozen bolletje sorbetijs aan toe te voegen.

Thee in de keuken

Hoewel we niet gewoon zijn thee ook in onze keuken te gebruiken, kan groene thee ook in sommige gerechten aangewend worden. In een marinade bijvoorbeeld om een subtiel smaakje toe te voegen aan garnalen of wit vlees. Of om een bouillonblokje te vervangen bij de bereiding van een vis- of groentesausje. Het is eigenlijk alleen maar een kwestie om de juiste infusietijd te vinden zodat de thee goed geparfumeerd is, maar niet bitter. Reken op gemiddeld drie minuten, maar die tijd is afhankelijk van de theesoort. Het staat uiteraard niet vast dat een beetje groene thee, verwerkt in een recept, u zal laten genieten van de weldaden van een grote hoeveelheid antioxidanten. Maar de afwisseling die groene thee uw maaltijden bezorgt, is op zich al positief!

Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste
11/05/2009