Verschillende vormen
Vitamine K bestaat uit twee vormen: vitamine K1 (fylochinon) en vitamine K2 (menachinon). Groene groenten bevatten voornamelijk vitamine K1. Gefermenteerde producten zoals kwark en kaas vitamine K2. Naast voeding is het lichaam zelf ook een bron: in de (dikke) darm wordt vitamine K2 gevormd.
Hartinfarct
Vitamine K2 is de vorm die de kans op hart- en vaatziekten verkleint blijkt uit De Rotterdam Studie. Er is gebleken dat dagelijks een hoge dosis vitamine K2 (45 microgram of meer) de kans op slagaderverkalking en overlijden door een hartinfarct met 50% vermindert. Vitamine K1 heeft hier geen invloed op. Deze werking van vitamine K2 wordt veroorzaakt door het eiwit MGP (Matrix Gla Proteïne) dat de vaatwand kan beschermen tegen verkalking. Om dit eiwit zijn werk te laten doen moet het eerst geactiveerd worden en dat gebeurt voornamelijk door vitamine K2.
Advies
Het is belangrijk om voldoende vitamine K2 binnen te krijgen via de dagelijkse voeding. In de praktijk komt dit neer op het eten van voldoende magere kaas, yoghurt, kwark en andere gefermenteerde producten. Het is niet nodig om extra veel van deze producten te eten. Een gevarieerde voeding bevat voldoende van deze voedingsmiddelen.
In deze onderzoeken is alleen gebruik gemaakt van de natuurlijke vorm van vitamine K2. Of supplementen met vitamine K2 hetzelfde effect hebben is nog niet bekend. Er moet meer onderzoek worden gedaan om hier meer duidelijkheid over te kunnen geven.
Lees meer over vitamine K.
Bronnen
1. Geleijnse J.M. et al., Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study, J. Nutr. (2004) 134; 3100-3105