vrijdag 5 juni 2009

Schildklierproblemen

.


De schildklier is een klier in de halsstreek die - ondanks zijn kleine afmetingen - een belangrijke taak heeft. De schildklier is verantwoordelijk voor het goed functioneren van stofwisselingsprocessen en de groei. Schildklierproblemen komen erg veel voor en kunnen meestal vastgesteld worden voordat ze ernstig worden.

Een te snel werkende schildklier (hyperthyreo"die, hyper: veel) versnelt het kloppen van het hart, versnelt de spijsvertering (waardoor diarree ontstaat), en zorgt voor een hoog energieverbruik waardoor je kunt afvallen, een gejaagd gevoel krijgt en niet meer goed tegen warmte kunt. Als dit niet wordt behandeld, kan het leiden tot hartaandoeningen en extreem verlies van spiermassa.

Een te traag werkende schildklier (hypothyreo"die, hypo: weinig) leidt onder meer tot apathie, extreme vermoeidheid, hartproblemen, menstruatieproblemen, gevoeligheid voor kou, geen transpiratie, haaruitval, een opgezet gezicht en gewichtstoename. Het vertraagt lichamelijke en geestelijke processen. Onbehandelde hypothyro"die kan in het uiterste geval tot coma leiden.

Soms gaat een schildklieraandoening samen met andere aandoeningen, zoals suikerziekte (diabetes) of reumato"de artritis (RA). Andere oorzaken van een schildklieraandoening zijn schildkliervergroting (struma), een ontsteking, jodiumgebrek en - heel zelden - kanker.

Jodium is een belangrijke bouwsteen van het schildklierhormoon. Cretinisme is de meest extreme vorm van onvoldoende schildklierfunctie en ontstaat door een tekort aan jodium dat al voor de geboorte aanwezig is. Cretinisme geeft mentale retardatie, motorische stoornissen en dwerggroei.

Schildklierkanker is zeldzaam. Soms zijn er afwijkingen in de hals te voelen, in andere gevallen is er niets te voelen maar brengen andere klachten de arts op het spoor. Schildklierkanker kan zich verspreiden (uitzaaiingen, ook wel metastases genoemd) naar de lymfeklieren in de hals en kan de stembanden aantasten, waardoor heesheid of stemverlies ontstaat.

Schildklierontsteking kan ontstaan door afweer tegen de eigen schildklier (zie ook: ziekte van Hashimoto). Ook bij de ziekte van Graves speelt het afweersysteem een rol. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een gestoorde schildklierfunctie, al dan niet gecombineerd met oogproblemen en/of huidzwellingen aan de benen.


Bloed is de spiegel van de gezondheid.
Het is daarom slim om af en toe een preventief bloedonderzoek te laten doen. Tegenwoordig hoef je dit niet meer aan te vragen via je huisarts, maar je kunt je bloed zelf laten onderzoeken door gespecialiseerde bedrijven.