donderdag 21 mei 2009

Wie mooi wil zijn moet slim eten



Een gezonde geest in een gezond lichaam, de Oude Romeinen wisten het al. Maar nog altijd willen de wetenschappers van nu dat aantonen. De vele nieuwsberichten die Hanny Roskamp de afgelopen jaren voorbij zag komen inspireerde haar tot het maken van het boekje Wie mooi wil zijn moet slim eten. Een boekje dat gaat over de effecten die voeding heeft op ons humeur, onze hersenen en huid.

Werkt dat nou, een maskertje van avacado?

Het boekje, het is niet groter dan 15 x 15 cm, begint met een uitgebreide maar duidelijke beschrijving van wat onze huid en hersenen nu eigenlijk zijn. Leerzaam is het om te lezen dat onze huid juist ontwikkeld is om zoveel mogelijk vreemde stoffen en andere invloeden buiten te houden. Cremes van groenten en fruit zijn in feite grote onzin, omdat ze hun werk van binnenuit vele malen beter kunnen doen. Eet ze dus! En ook bij het uitvoeren van de vele en complexe taken die onze hersenen moeten verrichten is het belangrijk om deze voortdurend te voorzien van de belangrijke voedingsstoffen. En die worden in de rest van het boekje besproken.

Het gezonde alfabet

Van Amandel tot zonnebloempitten wordt beschreven uit welke bouw- en grondstoffen ze bestaan en welke goede invloed deze hebben op je lichaam en humeur. En dan blijkt dat claims van cremes en shampoos wel degelijk op ‘iets’ zijn gebaseerd, maar dat je beter kunt zorgen dat je deze voedingsstoffen in je lichaam krijgt, dan dat je ze erop smeert. Huid en haar nemen immers niets of niet zoveel op.

Hoe te eten?

Na de bespreking van de belangrijkste stofjes wordt uitgelegd hoe je het produkt het beste kunt eten. En dat varieert van tips tot het invriezen van frambozen zodat je ze ook buiten het seizoen kunt eten tot het afwijzen van calamari (want gefrituurd en dat is weer niet zo gezond). Ook geeft Hanny Roskamp, in tegenstelling tot culi’s die het meer om de smaak gaat, de voorkeur aan krulpeterselie omdat daar meer chlorofyl in zit. En dat werkt dan weer als anti-oxidant en helpt bij ontgiftiging van het lichaam.
Van elk van de besproken ingredienten worden ook een of meer recepten gegeven, zoals deze smakelijke facelift.
Natuurlijk is het niet zo dat je als veel van een van de genoemde produkten eet, je dan ineens allerlei klachten zou kunnen verhelpen. Het gaat veel meer om een gevarieerd voedingspatroon dat je uit verse ingredienten samenstelt. Kennis van waarom bepaalde produkten goed of zelfs noodzakelijk zijn is dan alleen maar mooi meegenomen!
Hanny Roskamp – Wie mooi wil zijn moet slim eten – Becht – isbn 9789023012412