zaterdag 28 februari 2009

Groenten en fruit = gezond

Groenten en fruit bevatten heel wat nuttige stoffen zoals anti-oxidanten en vitaminen die het lichaam tegen hart- en vaatziekten beschermen en kanker helpen voorkomen. Flavonen, carotenoïden, lycopeen en een hele reeks vitaminen zijn enkele voorbeelden van stoffen met positieve eigenschappen die van nature in groenten en fruit voorkomen. Deze stoffen worden samengevat ook bio-actieve stoffen genoemd.

Recent zien we dat de landbouw allerlei pogingen onderneemt om de hoeveelheid bio-actieve stoffen in groenten en fruit te verhogen. Op natuurlijke wijze of via genetische modificatie doet men het gehalte anti-oxidanten toenemen. Tomaten staan al lang bekend om hun hoog gehalte aan lycopeen. Lycopeen is een anti-oxidant die verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten. Deze bio-actieve stof is één van de krachtigste bestrijders van vrije radicalen in ons lichaam.

Wetenschappers in de VS verrichten dan weer onderzoek naar sulforafaan glucosinolaat in broccoli. Deze stof komt van nature voor in broccoli maar men tracht de hoeveelheid ervan nog te verhogen. Ook sulforofaan heeft een kankerwerende werking.