zaterdag 7 februari 2009

Eet groenten van het seizoen

In een groentezaak is te zien dat er behalve groente van de koude grond, de zogenaamde seizoen groente, ook veel onder glas gekweekte groente, de zogenaamde kasgroente, aangeboden wordt. Door deze kas teelt kunne we het hele jaar door ook groenten vers eten, die anders alleen maar in het seizoen werden verbouwd, zoals kropsla, spinazie en tomaten. Behalve de groenten van eigen bodem is er ook een grote verscheidenheid aan groentesoorten uit het buitenland. Door het moderne snelle transport liggen ze vers in de winkel.


Groente is het eetbare gedeelte van planten. Dit kan het blad, de stengel, de bloem, de vrucht of het zaad zijn van de bovengrondse plantendelen en de wortel, de knol of de stengel van ondergrondse plantendelen. De gewoonte om aardappels met groente te combineren is niet internationaal. In veel landen wordt de aardappel als groente geserveerd.


Groenten zijn gezond: ze bevatten in het algemeen veel mineralen, vitamines en celstof. Peulvruchten zijn ook rijk aan eiwitten. Deze kunnen in combinatie met een graanproduct vlees vervangen. Niet alle groenten bevatten evenveel of dezelfde voedingsstoffen. Een dagelijkse variatie is daarom heel belangrijk. Over een korte periode neemt men dan toch de noodzakelijke voedingsstoffen op. In verband met het behoud van de voedingsstoffen en de smaak moet er zowel bij de aankoop als bij de bereiding van de groenten op een aantal punten worden gelet.


- koop en eet groenten zo vers mogelijk
- bewaar ze op een donkere en koele plaats
- was, snijd en kook de groenten zo kort mogelijk voor het serveren
- was de groenten grondig, liefst niet gesneden
- kook groenten zo kort mogelijk in een gesloten pan met zo min mogelijk water
- warm groenten liever niet op
- roer zo weinig mogelijk


gebruik overtollig kook vocht als basis voor een soep of saus
Koop bij voorkeur groenten van het seizoen. Niet alleen omdat deze dan het voordeligst is, maar ook in verband met de grotere voedingswaarde en meer volle smaak. Verse groente dient stevig, glad, gaaf en fris van kleur te zijn. In groenten die rechtstreeks van de koude grond gehaald worden, kunnen insecten en andere ongerechtigheden voorkomen. Deze groenten worden dan gewassen in ruim water waaraan 1 eetlepel zout is toegevoegd.
De hoeveelheid groente die per persoon gebruikt wordt, is moeilijk aan te geven. Dit is sterk afhankelijk van de manier van bereiding en de persoonlijke smaak en behoefte.

GEZOND DOOR EEN GOEDE ZUUR-BASE BALANS

We herkennen het allemaal wel. Gebrek aan energie, snel vermoeid zijn, last hebben van hoofdpijn. Vaak zijn dit vage klachten, maar deze beïnvloeden wel degelijk onze dagelijkse activiteiten.
Een verstoorde Zuur-Base Balans kan hiervan één van de oorzaken zijn.
Hoe raakt deze Balans in ons lichaam verstoord?
Ons Westers voedingspatroon bestaat tegenwoordig helaas maar al te vaak uit zuurvormende voedingswaren. Hierdoor wordt ons lichaam steeds meer belast en wordt onze Zuur-Base Balans steeds meer op de proef gesteld.

De zuurgraad wordt uitgedrukt in een pH-waarde. Een pH-waarde van 0 is zeer Zuur en een pH-waarde van 14 is zeer Basisch. Een pH-waarde van 7 noemen we “neutraal” en treffen we aan bij zuiver water.
Het lichaam houdt deze Zuur-Base Balans in evenwicht door overtollige zuren te neutraliseren. Dit gebeurt in het lichaam o.a. doordat overtollige zuren m.b.v. mineralen worden geneutraliseerd.

Zuren die zoal voorkomen in ons dagelijks voedsel zijn:• Urinezuur - Vlees• Azijnzuur - Zoetwaren• Looizuur - Koffie, Zwarte thee, Wijn• Fosforzuur - Limonade• Mierenzuur - Zoetstoffen

Omdat we vaak te veel zuurvormende voedingsmiddelen tot ons nemen (vlees, melkproducten, suiker, frisdranken, koffie, zwarte thee) is het aan te raden regelmatig base-vormende voeding tot ons te nemen.
Groente- en fruit zijn hiervan de allerbelangrijkste. Hierbij is een “zure smaak” van de voeding geen indicatie voor de mate waarin het zuurvormend is. Integendeel. Citroen bijvoorbeeld smaakt zuur, maar is daarentegen base-vormend.

Behalve ons dagelijks voedsel kunnen ook andere factoren onze Zuur-Base Balans verstoren.
• Stress• Onvoldoende beweging• Onvoldoende nachtrust• Te weinig drinken• Overmatige sportinspanning (Melkzuur)

Het is daarom aan te raden om goed bewust te zijn van zowel je voedingspatroon als je leefpatroon. Het eten van het juiste voedsel, gecombineerd met een “gezonde” levensstijl zorgen er voor dat op termijn de vage klachten langzaam zullen verdwijnen.

Behalve een gezond eet- en leefpatroon kunnen voedingssupplementen, ontzurende kruidenthee of het nemen van een basisch (alkalisch) bad je ondersteunen bij het bereiken van een goede Zuur-Base Balans.

Voor verdere ondersteuning bij het bereiken van een goede Zuur-Base Balans zijn er de volgende producten:

AlkaBarley – tot poeder verwerkt jong Gerstengras• AlkaBarley – compleet voedingssupplement o.b.v. Gerstengras,
Chlorella, Spirulina, Enzymen, Vezels, Vitaminen, Mineralen en meer.• AlkaBalans Kruidenthee – ontzurende kruidenthee• AlkaBalans Badzout – voor het nemen van een basisch bad• AlkaBalans Vitaalmix – groente- en kruidenmix• AlkaSea - Zeemineralenmix

NUTRACEUTICALS zijn heel belangrijk nu en in de toekomst

Voedingsondersteuning op basis van groente en fruit

Nieuwe technologie maakt het tegenwoordig mogelijk om hoogwaardige plantaardige voeding in geconcentreerde vorm te maken.
Deze concentraten, supplementen op basis van volledig voedsel noemt men nutraceuticals. Het zijn voedingsmiddelen met een werking, die van betekenis zijn voor de gezondheid; doorgaans geconcentreerde preparaten, die nutriënten bevatten. In tegenstelling tot pharmaceuticals bevatten ze geen synthetische of chemische stoffen, die voor specifieke indicatie zijn ontworpen.

Nutraceuticals kunnen de perfecte ondersteuning (dus niet vervanging!) zijn van het dagelijks dieet. Let er wel op dat het voedingsmiddel dubbel blind placebogecontroleerd onderzoek achter zich heeft, waarbij is aangetoond dat de microstoffen ook in het bloed worden opgenomen en biologisch effectief zijn.

Er is een nutraceutical een concentraat van
25 verschillende soorten vers, rauw en zongerijpt fruit- en groente dat een overtuigende wetenschappelijke onderbouwing kent voor haar gunstige werking op de gezondheid.
Vind je het belangrijk dagelijks de door de WHO minimaal aanbevolen
5 porties fruit en groente binnen te krijgen en lukt dat niet altijd, dan kun je deze voedingsondersteuning overwegen.

De ervaring van Ella met deze Nutraceuticals
Mijn hele gezin eet sinds november 2006 deze nutraceuticals. De kinderen(10, 8 en 5 jaar) vonden het in het begin maar raar dat ze elke ochtend
2 capsules met een groot glas water moesten innemen.
Mijn jongste dochter Kaatje toen nog 3 jaar, lukte het niet om ze in te nemen. Inmiddels is ze vier en een half jaar en liet ze me vol trots enkele maanden geleden zien dat ze zelfs 2 capsules tegelijk kan doorslikken.

Wat merken we ervan?
Sinds we de capsules slikken zijn we allemaal niet meer ziek geweest.
We voelen ons beter en de kinderen vragen uit zichzelf om meer fruit en groente. Natuurlijk is het altijd beter om 5 stuks zongerijpt fruit te eten en
400 gram groente. Maar de realiteit is helaas dat ze 2 stuks fruit eten en 100 gram groente per dag. En dan komt één stuk fruit van het fruitproject op school. Dus ik ben blij dat ik ze zo gezond mogelijk houd door deze porties aan te vullen met Juice Plus capsules. We willen maar al te graag onze kinderen zo gezond mogelijk groot brengen!

Ella Taal (founder HealthProducts.nl)

SUPER FOODS

Wat zijn dan de belangrijkste voedingstoffen om elke week te nemen?

Patty Harpenau heeft ik haar boek 'Feel Good Food', een top 15aangeraden van zoals zij het noemt Superfood (bron: 'Internet Nutrition for life' van Dr Darwin Deen).

Het wordt door haar aangeraden om de volgende superfoods elke week in huis te halen en in je voeding te verwerken:

1. Bosbessen
2. Broccoli
3. Lijnzaad
4. Halfvolle joghurt
5. Noten
6. Vette vis (bijv. zalm, haring, makreel)
7. Olijfolie
8. Sinaasappels
9. Paprika's
10. Bonen
11. Papgranen (Havermout)
12. Quinoa (soort rijst te koop in natuurvoedingswinkels)
13. Rode druiven
14. Spinazie
15. Tomaten

Klik voor recepten met bovenstaande SUPERFOODS op Healthcooking.

De juiste voeding

Al duizenden jaren is bekend dat voeding en gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. In het oude China werden volgens traditionele Chinese geneeskunde bepaalde voedingsmiddelen geadviseerd om de levenskracht van het lichaam te versterken. Ook de oude Indiërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen waren bekend met de geneeskrachtige eigenschappen van bepaalde voedingsmiddelen. De vader van de westerse geneeskunde, Hippocrates, vatte het 2500 jaren geleden al zo samen: 'Laat voeding uw medicijn zijn, en medicijn uw voeding', daarom is het van belang dat je de juiste voedingsmiddelen en voedingstoffen tot je neemt.

Recent onderzoek: Vitamine weg uit groenten ecosysteem op zijn kop

De Telegraaf, 16 april 2008 door Richard van de Crommert

WAGENINGEN - De kwaliteit van onze andijvie, bloemkool en wortelen holt achteruit. In de afgelopen twintig jaar is de aanwezigheid van vitaminen en mineralen in de zogeheten vollegrondsgroente fors teruggelopen, soms met meer dan vijftig procent.
Dat komt voor een belangrijk deel door het injecteren van mest in al onze landbouwgrond. Dat gebeurt zo agressief dat er daardoor simpelweg te veel schadelijke stoffen in de bodem komen. Dat zeggen verschillende organisaties, waaronder de Stichting Milieubewuste Veehouderij, het adviesbureau Team Ecosys en Aquarius Alliance, een samenwerkingsverband van boeren en wetenschappers. Ook de landbouwuniversiteit van Wageningen is van mening dat deze praktijk de samenstelling van het bodemleven schaadt.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat onze groente nauwelijks nog een nuttige stof als selenium bevat. (Mineralen worden door groente uit de grond gehaald. Vitamines worden aangemaakt uit mineralen.) Het is in elk geval zo laag dat het niet meer te meten is. Dat komt omdat de bodem in feite dood is.

Kanker
"Een op de drie Nederlanders krijgt tegenwoordig kanker. Dat is veel hoger dan waar ook ter wereld", constateert Paul Blokker van de Vereniging tot behoud van boer en milieu. "Als we zo doorgaan komt de volksgezondheid in gevaar" , waarschuwt Blokker.
"De gemiddelde Nederlander heeft een gebrek aan zink, ijzer, selenium, koper, magnesium. En heeft een fors tekort aan vitamine A. In veel groente zit tegenwoordig geen vitamine C meer. Dan hebben we het over vollegronds groenteteelt, zoals bloemkool, wortelen en andijvie", waarschuwt Blokker.

Diabetes
"Het is er de afgelopen vijftien jaar uitgejast. Onze kasgroente, zoals tomaten en paprika, is nog wel steeds voedzaam, maar ook daar zit onvoldoende selenium in. In de hele wereld loopt het aantal mineralen en vitaminen in de voeding terug.
Maar in Nederland gaat het sneller dan elders." Blokker wijst met zijn beschuldigende vinger naar de veranderende bodem. Het verandert de gewassen. "Waarom neemt diabetes in Nederland explosief toe?" vraagt hij zich af. "Omdat we ondervoed zijn. Diabetes is hard op weg om volksziekte nummer een te worden."

Overgewicht
In ons land zien we verder dat het percentage van mensen met overgewicht vanaf 1993, het jaar waarin de mestinjecties werden verplicht, sterk toeneemt. Van 1981 tot en met 1993 steeg dit met ongeveer 0,3% per jaar. Vanaf 1993 steeg het aantal mensen met overgewicht met 0,9% per jaar. Dat is drie keer zoveel. "Het is niet zo dat mestinjectie overgewicht veroorzaakt, maar dat door mestinjectie en door afname in het bodemleven de onbalans in planten van vitaminen, mineralen en spoorelementen is vergroot. Zo zijn met name zink, mangaan en chroom nodig voor de bloedsuikerregulatie."
De grondonderzoeklaboratoria in Nederland, zoals het BLGG en ALNN, bevestigen dat de aanwezigheid van mineralen qua gehalte beneden het streefniveau uitkomt.