donderdag 14 mei 2009

De waarheid over fruitsap: gezond of niet?




Een koel glas vruchtensap is niet alleen lekker zoet, het is ook nog goed voor je. Sommige diëtisten spreken dit echter tegen: gezonde vruchtensappen zitten wel boordevol vitamines, maar de slechtste kun je vergelijken met vloeibaar suiker. We scheiden de weldoeners voor jullie van de vloeibare calorieënbommen.

Gezond of niet?
Vaak staat op de verpakking van fruitsappen dat er geen toegevoegde suikers in zitten, daarom denken mensen dat ze gezond zijn. Ze bevatten uiteraard wel wat vitamines, maar ook vaak heel wat natuurlijke suikers en calorieën. Een glas puur appelsap kan evenveel suiker bevatten als een snoepreep. Daarom raden experts aan je te beperken tot slechts een glas per dag.

Multivruchten
Sap van meerdere vruchten bevat vaak weinig echte fruitsoorten. De voornaamste ingrediënten zijn meestal veel suiker en water. Qua voedingswaarde zijn ze bijna gelijkwaardig aan frisdranken.



Goede keuzes
Granaatappelsap bevat veel suiker en calorieën, maar de grote dosis antioxidanten maken dit meer dan goed. Deze stoffen zijn goed voor je hersenen en beschermen tegen prostaatkanker. Veenbessensap zit vol vitamine C, wat goed is voor je immuunsysteem. Daarnaast beperkt deze drank het risico op blaasontstekingen. Ook bosbessensap is goed voor je want het beschermt tegen dementie en alzheimer.

Sinaasappelsap
Net als wijn is rode druivensap goed voor je hart. Dat komt doordat het gemaakt is van de gehele vrucht, dus ook de schil en pitten. Wanneer je verse druiven eet, mis je de gezonde voordelen van de pitten. Naast een uitstekend middeltje tegen constipatie, zit pruimensap vol antioxidanten, ijzer en kalium. Sinaasappelsap bevat veel vitamine C, daarnaast is dit vaak verrijkt met calcium en vitamine D. Zonder toegevoegde suikers bevat het sap minder calorieën dan de meeste bessensappen.

Kinderen
De meeste kinderen zijn gek op fruitsap. Maar experts raden aan dat kinderen jonger dan zes niet meer drinken dan tussen de 0,12 tot 0,18 liter per dag, jongeren tussen 7 en 18 jaar mogen tussen de 0,24 en de 0,35 liter consumeren. Vragen ze om meer dan één glas per dag, kun je hun drankje aanlengen met water.

Vers fruit
Het is volgens diëtisten nog altijd beter om stuk vers fruit te eten dan een glas fruitsap te drinken. Want bij vruchten krijg je vezels en andere gezonde ingrediënten binnen. In tegenstelling tot sap onderdrukken vers fruit je hongergevoel.

Groentesap
De meeste groentesappen bevatten heel wat minder suiker en calorieën dan vruchtensappen. Verder is het een makkelijke manier om aan je dagelijkse portie groenten te komen. Ook bevat bijvoorbeeld tomatensap lycopeen, een stof die beschermt tegen prostaatkanker, bietensap verlaagt dan weer de bloeddruk. Dikke groentesappen bevatten veel vezels en onderdrukken zo je honger.