zondag 26 april 2009

Bessen



TIP
Een schaaltje bessen is ongeveer 100 gram en telt mee als een portie fruit. Samen met yoghurt of vla is het een heerlijk fruitig toetje!

BESCHRIJVING
Er zijn vele soorten bessen. In de zomermanden komen de meeste uit Nederland. We zetten de meest voorkomende hier voor je op een rij.

BLAUWE BES
De blauwe bes is, niet verwonderlijk, zwartblauw van kleur en heeft een mat, dof oppervlak. De blauwe bes is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt sinds de jaren vijftig ook in Europa gekweekt. Het is geen veredelde bosbes, zoals wel eens wordt beweerd. De blauwe bes is een andere soort, ze smaakt anders en ze heeft bijvoorbeeld kleurloos sap, terwijl dat van de blauwe bosbes dieppaars is. Ook zijn blauwe bessen aanzienlijk groter, tot wel 2,5 cm in doorsnee. De blauwe bes groeit in trossen aan vrij hoge struiken en wordt daarom wel 'trosveenbes' genoemd.

BOSBES
Bosbessen zijn kleine, dofblauwe bessen met dieppaars vruchtvlees en sap van dezelfde kleur. De smaak is zoet en eigenlijk vindt iedereen ze lekker. De kleur van de bessen varieert van licht- tot donkerblauw, afhankelijk van het type. Oorspronkelijk komt deze bes uit Noord-Amerika.

AALBES
De aalbes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. De aalbes is er in de rode of witte variant. Rode aalbessen hebben een klein kroontje - ongeveer 1 cm in doorsnee - en groeien in trossen. De kleur is doorschijnend helder tot donkerrood. Het zure tot zoetzure vruchtvlees bevat een aantal geelbruine pitjes. Witte aalbessen zijn crèmekleurige doorschijnende bessen met een klein kroontje. De witte bes, ooit als zaailing van de rode bes ontdekt, verschilt behalve in kleur iets van de rode doordat ze iets kleiner zijn. Ook is de smaak duidelijk zoeter.

ZWARTE BES
Deze bes is, je raadt het, zwart van kleur. Deze, wat dof uitziende bessen hebben een typische, enigszins kruidige smaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd.

KRUISBES
Kruisbessen worden ook wel klapbessen genoemd. Ze kunnen rond of langwerpig zijn, glad of harig en in kleur variërend van groen en geel tot rood. De kruisbessen, die je in z’n geheel kan opeten, variëren in smaak van zuurzoet tot zoet. Van oorsprong komt de kruisbes uit West- en Midden-Europa.

WAT KAN IK ERMEE?
- in yoghurt en vla
- in fruitsalade en bowl
- als vulling van een omelet of flensjes
- met kwark als vulling voor kant-en-klare vlaaibodem
- in taarten, jam of compote

WAAR LET IK OP BIJ HET KOPEN?
Koop bessen die er vers, mooi en stevig uitzien. Fruit dat is beschadigd zal snel in kwaliteit achteruit gaan. Probeer de bessen daarom na aankoop zo snel mogelijk in de koeling te bewaren.

HOE BEWAAR IK ZE?
Het liefst uitgespreid op een bord in de koelkast, dan zijn ze een paar dagen houdbaar.

WAAR LET IK OP MET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN?
Bessen zijn teer. Raak ze daarom zo min mogelijk aan, was ze vlak voor serveren, maar alleen als het nodig is. Verwijder pas na het wassen de steeltjes.

WANNEER ZIJN ZE ER?
Bessen zijn vooral gedurende de zomermaanden te verkrijgen. Half mei zijn ook de rode (aal)bessen te verkrijgen. De overige bessen zijn er vanaf eind juni tot half augustus..

WAT ZIT ER GEMIDDELD IN? (PER 100 GRAM, DIT VARIEERT PER BESSENSOORT)
Kcal: 100 - 200
Vitamine C: 10 - 30 mg
Natrium: ca. 10 mg
Kalium: ca. 200 mg!
Calcium: ca. 10 mg!
Fosfor: ca. 10 mg