zondag 8 maart 2009

Een leven lang fit basisregels

  • Gebruik voeding met een hoog vochtgehalte. 
    Wij bestaan voor 70% uit water! We moeten er dus voor zorgen dat we hier voldoende van binnen krijgen. Dit kan door voeding te gebruiken met een hoog vochtgehalte zoals groenten en fruit. Door de voeding voor minstens 70% uit groenten en fruit te laten bestaan en de overige 30% uit geconcentreerde voedingsmiddelen als eiwitten en koolhydraten bereikt u een juiste combinatie.
  • Draag zorg voor een juiste combinatie van voedingsmiddelen. 
    Het dieet gaat ervan uit dat ons lichaam niet is gemaakt om meerdere voedingsmiddelen tegelijk te verteren. Doen we dit wel dan gaat dat tegen onze natuur in en dit kost energie en het verteert niet goed. De juiste combinatie is altijd waterige voedingsstoffen (groenten) samen met geconcentreerde voedingsstoffen (vlees, zetmeel). 
    Dus groenten met vlees (waterig en geconcentreerd) mag wel, maar vlees met aardappelen (twee maal geconcentreerd) niet. Groenten met aardappelen mag dus weer wel.
  • Zorg ervoor dat fruit op de juiste tijdstippen wordt gegeten. 
    Voor twaalf uur 's middags mag u alleen fruit en fruitsappen gebruiken. Dit heeft te maken met de 3 spijsverteringscycli die het lichaam over een etmaal doorloopt. Om fit en gezond te blijven moeten deze cycli worden onderkent en gerespecteerd. Dat betekent dat we het lichaam op bepaalde tijden alleen dat moeten aanbieden wat het ook werkelijk kan verwerken. Fruit en fruitsap in de ochtend bevordert de zogenaamde eliminatiecyclus. 
    Verder is het van belang geen fruit te eten tegelijk met, direct voor of na het eten van andere voedingsstoffen.

Het eten van vlees wordt niet aangeraden in dit dieet maar ook niet verboden. Het is echter zo dat het verteren van eiwitten veel meer energie vraagt van het lichaam dan andere voedingsstoffen.