zondag 24 mei 2009

De weldaden van groenten



Groenten zijn gezond en helpen je weerstand te verhogen. Toch zijn er verborgen positieve eigenschappen aan de lekkernij die voor velen onbekend blijven. Een verminderde weerstand, vermoeidheid of hoge cholesterol vragen niet langer om een bezoekje aan de huisarts maar eentje aan je groentetuin.

Wie last heeft van zijn longen of gewoon zich wil wapenen tegen de toenemende luchtverontreiniging kan best even stoppen bij zijn appelboer. Een grote appel per dag is namelijk de beste remedie tegen allerlei longaandoeningen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat fervente appeleters grotere longen hebben dan zij die geen appels eten. Bovendien maakt de stof quercitine in appels de kans op bronchitis of astma met 51% kleiner.

Menopauze

Vrouwen in de menopauze. Het is een rariteit in Aziatische landen. Zij eten namelijk dagelijks een enorme hoeveelheid soja, waardoor ze minder last hebben van opvliegers. Soja helpt ook bij de andere belangrijkste klachten uit de menopauze zoals osteoporose. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ze de kans op opvliegers zelfs met 45 procent verminderen.

Cranberrysapjes zijn dan weer een ongekende hulp bij blaasproblemen. De zeer krachtige antioxidanten uit het sap reinigen de blaas grondig en zorgen dat slechte bacteriƫn en schadelijke afvalstoffen geen kans krijgen.

Cholesterol

Heb je last van hoge cholesterol? Dan zoek je best je heil bij groenten als de artisjok, aubergines, rauwe uien, prei, linzen, vis en graanproducten. Deze kunnen je cholesterolspiegel met 10% doen verminderen.

Bananen helpen dan weer geweldig tegen een dipje en een uitgeblust gevoel. Vergeetachtigheid wordt tenslotte getackeld door vette vis, cashewnoten, bladgroenten, rundvlees, tarwebrood en zuivelproducten.