zaterdag 6 juni 2009

Fruit koelt lichaam af

.


Als het warm is, transpireer je meer om de hitte uit je lichaam te verdrijven. Daardoor drinken we liters water en andere koele drankjes. Wat eigenlijk niet eens zo slim is want je kunt je lichaam veel beter afkoelen door warme drankjes, zoals thee, te drinken. Maar wist je dat je je lichaam en huid ook kunt afkoelen door fruit? Volgens tooStylish voorziet fruit ons niet alleen van het broodnodige vocht, maar ook van elektrolyten (zouten) die we verliezen als we zweten.

Niet voldoende vocht betekent uitdroging en dat gaat vaak weer gepaard met hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies en spierkramp. Om uitdroging te voorkomen heb je vocht en zout nodig, wat je dus ook uit fruit kunt halen. Gelukkig zijn er in de zomer heel veel fruitsoorten te verkrijgen die ons helpen het vochttekort en de verloren elektrolyten weer aan te vullen. Bovendien hebben ze allemaal nog eens enorm veel bijkomende gezonde eigenschappen.

De beste vrucht om je lichaam mee af te koelen is watermeloen omdat, de naam zegt het al, ontzettend veel water bevat. Daarnaast is deze vrucht ook nog eens enorm rijk aan calcium. Ook de suikermeloen is goed want het heeft de unieke eigenschap het lichaam te hydrateren en wordt daardoor als één van de beste zomerfruitsoorten beschouwd. Naast dat de vrucht rijk is aan water, voorziet de vrucht je lichaam ook van vitamine A, vitamine C, ijzer, natrium en kalium.

Ook appels voorzien je van voldoende vocht en zijn ook nog eens één van de beste vezelbronnen. Daarnaast is de schil rijk aan antioxidant-flavonoïden, die de schade van vrije radicalen beperken. Verder staan alle soorten bessen hoog op het lijstje van zomerfruit. Bessen zijn rijk aan vezels en vitamine C. Aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen behoren allemaal tot de bessenfamilie. Ze zijn ook nog een heel goed voor diabetici en helpen bij gewichtsverlies. En wie lust er nou niet een lekkere, sappige mango? Sappig zegt al genoeg, het druipt meestal langs je kin als je je tanden erin zet. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, bètacaroteen, en vitamine C.

Last but not least is de banaan. Je zou het misschien niet denken, maar bananen houden je lichaam gekoeld. Eet ze bij voorkeur bij het ontbijt.

Bron: lifestyleagent.nl