zondag 18 januari 2009

Pastinaak



Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en ze wordt de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd. Pastinaak is vooral zeer mineraalrijk en bevat inuline, een koolhydraat, dat bij splitsing fructose oplevert. (Dit in tegenstelling tot riet-of bietensuiker, welke bij splitsing fructose EN glucose oplevert). Dit maakt de groente dus zeer geschikt voor diabetici.


Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 Ć  4 dagen en liefst in een geperforeerde plastic zak in de groente-la van de koelkast.Smaak: De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.Teelt: Zaaien in april, zoals wortelen worden gezaaid. Pastinaak heeft een vrij lange ontwikkelingstijd. Oogsten kan pas vanaf oktober. Vorst kan geen kwaad, maar als er voor langere tijd strenge vorst wordt verwacht, dan beter rooien en inkuilen in vochtig grof zand.In de keuken: Pastinaak is zeer smakelijk. Bereiden zoals wortelen, hoewel de kooktijd ietsje korter is. In plakken gesneden en gebakken is een traktatie.