zaterdag 16 mei 2009

Onderzoek naar gezondheidsbevorderende effecten van de blauwe bes



Lekker en gezond kunnen bes samengaan. In het geval van de blauwe bes is dit zeker het geval. Iets wat al bekend was bij de indianenstammen van Noord-Amerika!
Het zoete besje zit namelijk bomvol antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat antioxidanten niet alleen ontstekingsremmend en cholesterolverlagend werken, maar ook beschermen tegen diverse ziekten, waarvan kanker de meest prominente is. Blauwe bessen hebben een gunstige invloed op de bloedsomloop, op hart en bloedvaten, op de lever en de galblaas. Ze hebben nauwelijks vet of natrium en zorgen voor een goede spijsvertering. Ze zijn rijk aan vitamines, vezels en mineralen en neutraliseren de zogenaamde ‘vrije radicalen’, die erom bekend staan dat ze allerlei ziekten en kwalen veroorzaken.

En alsof dat nog niet genoeg is, blijf je ook nog eens langer mooi door het eten van blauwe bessen! Zo blijkt uit onderzoek van Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse wetenschappers bij ratten dat de blauwe bes helpt bij het afvallen en het verouderingsproces vertraagt. Dat komt doordat de blauwe bes het lichaam beschermt tegen ‘oxidatieve stress’, een proces dat mede verantwoordelijk is voor veroudering en de aftakeling van ons lichaam.
Kortom: de blauwe bes past uitstekend in deze tijd, waarin we allemaal een verantwoorde voedingskeuze willen maken.

Blauwe bessen hebben een positieve invloed op de weerstand tegen celbeschadigingen die in verband staan met het risico op hart- en vaatziekten en kanker, Dat is gebleken uit een onderzoek van Universiteit Maastricht. Maar het is de vraag of dat voor iedereen geldt en in welke mate. Nieuw onderzoek in opdracht van het Innovatiecentrum Gezonde Voeding (ICGV) in Venlo moet daar meer duidelijkheid over geven. Het onderzoeken wordt uitgevoerd door de Transnationale Universiteit Limburg (TUL) en Wageningen UR.

Het onderzoek van de TUL richt zich op de vraag waarom sommige mensen extra baat hebben bij het eten van blauwe bessen. Daarnaast wordt door Wageningen UR gekeken naar de invloed die verwerkingsprocessen zoals invriezen, ontdooien, verhitten en persen hebben op de bioactieve stoffen in de blauwe bes. Deze bewerkingen zijn nodig voor het maken van sap, jam en andere producten.

De bedrijven en organisaties die dit onderzoek mogelijk maken zijn telersvereniging ‘Dutch Blue Berry Collective’, specialist in verpakken en distribueren van blauwe bessen ‘Blueberry World’ en im- en exporteur van vers fruit ‘Fruit World Breda’. Ze werken samen om de gezondheidsclaims voor blauwe bessen wetenschappelijk te onderbouwen en daarmee de teelt en de verkoop een flinke impuls te geven. Verder leveren ook ZON Fruit & Vegetables, de LLTB en borgingsinstituut BF3 een bijdrage aan het project. Het grootste deel wordt echter gefinancierd door de TUL.

n Nederland wordt de blauwe bes vooral in Noord-Limburg, het oosten van Noord-Brabant en in Drenthe geteeld. De blauwe bes wordt geteeld op een luchtige zand- of veengrond met een lage pH (4-5). Bij een hogere pH groeien de struiken bijna niet, vertonen gebreksverschijnselen en zullen uiteindelijk sterven. De blauwe bes heeft vochthoudende grond nodig.