Er is geen beter drank dan water van goede kwaliteit. Het genot van een glas koel, zuiver water als je het warm hebt en dorst hebt,doet voor niets anders onder.
De eerste levensbehoefte van uw lichaam is zuurstof. Maar direct daarna komt water! Er zijn acht elementen die onmisbaar zijn voor het leven: koolhydraten, proteïnen, vetten, vitaminen, mineralen, voedingsvezel, zuurstof en WATER.
Hoeveel water heeft een mens dagelijks nodig?
De dagelijkse behoefte aan water wordt voor het grootste gedeelte vervuld door te drinken. Men moet dagelijks minimaal tussen de 1,5 en 2 liter water drinken. Voedsel dat een hoog vochtgehalte heeft, draagt ook bij aan het op peil houden van de hoeveelheid water in het lichaam.Het is meestal zo dat de hoeveelheid water die men drinkt bepaalt wordt door onze gewoontes en niet onze dorst. Wanneer je dorst hebt, wijst dat er doorgaans op dat je niet genoeg water hebt gedronken.
Waarom moeten we zoveel water drinken?
Water is op zuurstof na de belangrijkste substantie voor de menselijke gezondheid.. Water vormt de basis van alle biologische processen in het menselijk lichaam. Water is vooral belangrijk voor het spijsverteringstelsel, omdat het bijdraagt aan de constante bevoorrading en export van producten en substanties.Water zorgt ook voor de warmteregulatie in ons lichaam. Voor mensen is het van levensbelang dat de lichaamstemperatuur op een standaardniveau blijft. Daarom moet men bijvoorbeeld zoveel water drinken als men koorts heeft. Water neemt warmte op en voert het door te zweten af.
Wanneer je dorst hebt, wijst dat er doorgaans op dat je niet genoeg water hebt gedronken. Wanneer het lichaam water uitscheidt, geven de speekselklieren in de mond minder speeksel af. Hierdoor wordt de mond droger. Deze droogheid van de mond wordt ervaren als dorst.
Welke functies heeft water in ons lichaam?
Helpt bij het verteren en de opname en verdere verwerking van voedsel.
Draagt bij tot het afvoeren van afvalstoffen uit de darmen en via de nieren.
Reguleert onze lichaamstemperatuur.
Smeert gewrichten en membramen.
Ons bloed bestaat voor ongeveer 92 % uit water. Bloed is ons 'transportsysteem'. Het voorziet het hele lichaam van voedingsstoffen en zuurstof.
Lichaamsafscheiding en spijsverteringssappen bestaan bijna volledig uit water.
Water in het lichaam
Ons lichaamgewicht bestaat voor 55 - 75 % uit water. Het lichaam heeft elke dag 1,5 - 2 liter water nodig om optimaal te kunnen functioneren. Alleen al voor uitademen, transpireren en de afvoer van afvalstoffen hebt u per dag 1,5 liter water nodig. Lichamelijke inspanning: voor elk uur activiteit moet u 1 tot 3 glazen water extra drinken. Bij warm weer transpireren we meer en is er dus meer water nodig om de lichaamstemperatuur te reguleren, zodat we het niet warm krijgen. Wanneer het koud is, verliezen we extra vocht bij het uitademen. De lucht in huis wordt erg droog door centrale verwarming. Of meer drinken, of de thermostaat lager zetten! U heeft een ½ liter water nodig voor elke graad dat de lichaamstemperatuur omhoog gaat. Het watergehalte van voedsel: Er zit maar weinig water in veel van de voedingsmiddelen die we eten. Soms neemt het natuurlijke waterpercentage sterk af tijdens het koken of bij het verwerken van voedingsmiddelen tot kant-en-klaar producten.
In verse groenten en fruit zit wel veel water.
Als u er hier elke dag genoeg van eet, krijgt u zo wel één liter water binnen. Bovendien bevat het vocht uit groenten en fruit een rijke mix van microvoedingsstoffen die ons lichaam snel kan opnemen. Water vasthouden: Hoe minder water we drinken, des te meer zal uw lichaam geneigd zijn om water vast te houden voor 'later'. Omdat de cellen in ons lichaam opzwellen door hun gekoesterde watervoorraadjes, hoopt zich vocht op. Zo gaan we eruit zien als 'te zwaar'. Water neemt op natuurlijke wijze hongergevoel weg: Een watertekort kan leiden tot teveel eten. Dit komt omdat de hersenen geen onderscheid maken tussen honger en dorst. Het kan dus gebeuren dat u denkt dat u honger heeft, terwijl uw lichaam eigenlijk alleen behoefte heeft aan water. Drink dan ook altijd een groot glas water voordat u iets gaat eten. Vaak verdwijnt dat 'knagende hongergevoel' dan al snel.
Checklist voor tekenen die op uitdroging wijzen:
Hoofdpijn: een belangrijke functie van water is, giftige afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Uw hersenen bestaan voor 75 % uit water, dus ook bij geringe uitdroging kan hoofdpijn ontstaan.
Slechte concentratie/moeheid: Als uw lichaam veel giftige stoffen bevat en er is onvoldoende water om ze af te voeren, zult u zich veel minder energiek voelen, omdat uw lichaam kracht nodig heeft voor het bestrijden van het gif.
Verstopping: Water versnelt het ontlastingsproces. Door voldoende te drinken helpt u dus de 'doorstroming'.Verlaagde urineproductie/donkere urine: Uw nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Dagelijks 'recyclen' zij zo tot wel 180 liter water! Dit proces verloopt bij gratie van voldoende toevoer. Is die er niet, dan loopt de productie van urine terug, wat u herkent aan de donkerder urine.
Beslagen tong/slechte adem: Wanneer er niet genoeg water door de mond stroomt om kleine voedseldeeltjes weg te spoelen, hopen zich bacteriën op in de mond- en keelholte. Uw tong slaat wit uit en soms lijkt het of er vilt op zit.
Droge mond: Speeksel is de natuurlijke smering van de mond. Uitdroging leidt ertoe dat uw lichaam hier niet genoeg vocht voor heeft.
Bij nog ergere uitdrogingsverschijnselen:
Spierkrampen: Wanneer uw spieren niet genoeg zuurstof krijgen omdat uw lichaam met een ernstig watertekort kampt, trekken de spieren krampachtig samen.
Huid: Uw huid verliest zijn elasticiteit als hij niet genoeg water krijgt. U controleert dit door de huid op de rug van uw hand omhoog te trekken. De huid moet direct terugschieten als u hem loslaat en niet blijven 'staan'.
Ogen: Ingevallen oogkassen en een donkere huid onder/rond de ogen wijzen op ernstige uitdroging.