donderdag 5 maart 2009

Een leven lang fit (Fit for life)


Het meest succesvolle voedingsboek van de laatste jaren.



Wat houdt een leven lang Fit (Fit for life) in
Volgens de auteurs en aanhangers van dit dieet is een leven lang fit meer dan een dieet. Het is een manier van leven, waarbij het niet zozeer gaat om wat u eet maar hoe en wanneer.
(zie ook het boek Een leven lang fit van Harvey en Marilyn Diamond).
Een leven lang fit gaat uit van Natuurlijke Hygiëne wat zoveel betekent als het streven van het lichaam naar gezondheid. Het lichaam heeft een zelfreinigend en zelfgenezend vermogen, het houdt zichzelf in stand.
Gezondheid wordt bereikt door het continu reinigen van het lichaam van schadelijk afval.
Wanneer dit reinigingsproces niet goed verloopt ontstaat onder andere overgewicht. Om het lichaam te helpen zich continu te reinigen moeten we het helpen de overtollige afvalstoffen en vetten uit te scheiden.
Hiertoe dient het dieet van Een leven lang fit.

Afvallen en voedingssupplementen

Wat zijn Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn voedingsmiddellen dat aan een normale diëet wordt toegevoegd. 

Het is een geconcentreerde bron van vitaminen, mineralen of andere substanties met een voedende en/of fysieke uitwerking. Voedingssupplemente moeten altijd als aanvulling op de gewone voeding worden gezien.

De meest bekende zijn multivitaminen, vitamine A/D, vitamine C en calcium (kalktabletten). Daarnaast worden bijvoorbeeld knoflookpillen, kruidenpreparaten en ginseng tot de voedingssupplementen gerekend, hoewel niet altijd duidelijk is welke actieve voedingsstoffen in deze supplementen aanwezig zijn. 

Bijna de helft van de Nederlandse gezinnen (47%) heeft voedingssupplementen in huis. 

In 40% van de gezinnen met supplementen in huis betreft het een multivitamine, in 33% betreft het vitamine C.

Gemiddeld leveren supplementen per dag ongeveer 50%-100% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

Waarom voedingssupplementen 

Voedingssupplementen verminderen het risico van tekorten aan vitamines, mineralen etc. 

Mensen die geen vlees eten kunnen een tekort aan vitamine B-12 en aan de andere B vitamines krijgen. 

Als iemand weinig melk en melkproducten eet, dan kan er een tekort aan riboflavine (vitamine B-2) en aan calcium ontstaan. 

Weinig groente eten kan een tekort aan vitamine C en bèta-caroteen geven, maar ook een tekort aan foliumzuur en de overige B vitamines. 

Supplementen helpen dan deze tekorten aan te vullen.

Voedingssupplementen en afvallen 

De meeste diëten om af te vallen zijn gebaseerd op het terugdringen van de calorieën, in welke vorm dan ook. Minder calorieën betekent per definitie minder voedingsstoffen. Het is practisch onmogelijk om minder te eten en toch te voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen.

In dat geval is het verstandig om bij een dieet supplementen te slikken. Zo voorkomt u eerder dat u uw lichaam uitput, dat uw stofwisseling vertraagt of dat u vatbaarder wordt voor virussen.