zaterdag 2 mei 2009

Het kweken van tomaten


Tomaten uit de winkel smaken meestal erg waterig, niet lekker dus. Maar lekkere tomaten zijn heel makelijk zelf te kweken. De kweek van tomaten is erg leuk om te doen en ze zijn vele malen lekkerder dan de tomaten uit de winkel. Ze zijn smaakvoller en vaak ook zoeter.
Tomaten zijn er in allerlei soorten: "gewone" rode, vleestomaten, trostomaten, cherrytomaten, pommodori, en gele tomaten bijvoorbeeld. Een paar van deze soorten kweken we zelf. Hieronder kun je er meer over lezen.

Tomaten kweken

Het zaaien van tomatenplanten gebeurt altijd in een zaaibakje binnenshuis of in een verwarmde kas. Je kunt zaaien vanaf februari/maart tot en met april. De zaden doen er bij 20 graden Celcius ongeveer 10 dagen over om te kiemen. Na het opkomen van de zaailingen worden ze in potjes gezet (nog steeds in een verwarmde ruimte).
In mei/juni kun je de planten in een kas of op een warme, beschutte plaats hun definitieve plekje geven. Het wordt dan ook tijd om de planten met een stok te steunen anders vallen ze al snel om en lopen de vruchten de kans om te gaan rotten als ze op de grond liggen.


Tomatenplanten moet je onderhouden. Na ongeveer 4 vruchttrossen moet je de top eruit halen, anders blijft de plant doorgroeien en worden er maar kleine vruchtjes gevormd. Verder komen er in de oksels van de bladeren nieuwe uitlopers, de zgn. dieven. Ook die moet je wegnemen.


De tomaat komt net als paprika en aardappels uit Zuid-Amerika. Tomaten houden van warmte en een goed bemeste grond. Ze schijnen een voorkeur te hebben voor elk jaar dezelfde standplaats maar als je wisselteelt toepast, is dat een beetje lastig. Als je de planten in de tuin zet, hou dan de eerste tijd de jonge vogels in de gaten. Die kunnen het soms niet laten om de bladeren eraf te trekken, zodat je alleen nog maar een paar stompjes over hebt! Met vier bamboestokjes en wat folie of doek eromheen kun je de plantjes beschermen tot ze wat groter zijn.

Ziekten en plagen

Afgezien van vogelvraat kunnen tomaten van ziekten last hebben. Toch heb ik er zelf nog niet veel problemen mee gehad. Door de combinatie met peterselie of basilicum hoop ik in elk geval de meeste ziekten te ontlopen.

Toch is er 1 ding dat je planten snel zal bedreigen, vooral de planten die in de open lucht staan: teveel nattigheid. Regenperioden zorgen ervoor dat de gevreesde aardappelziekte snel de kop opsteekt. De bladeren worden bruin tot zwart en ook de vruchten worden aangetast. De schimmel die dit veroorzaakt, steekt vaak van naburige aardappelvelden over en in een paar dagen tijd kunnen alle tomatenplantjes het loodje leggen.
Je kunt 2 dingen doen:
1. zorgen dat de planten onder een afdak staan als het veel regent. Dit is natuurlijk vooral een oplossing voor potplanten.
2. preventief spuiten met een middel tegen aardappelziekte - dit is voor tomatenteelt in de open lucht het beste.

Onze eigen ervaringen:

Over drie soorten kunnen we de komende tijd nog veel vertellen, want die kweken we dit jaar zelf:

Tomaat Harzfeuer F1 (merk Sluis Garden), geschikt voor zowel de kas als de vollegrond. Het zijn rode tomaten die bestand zouden zijn tegen tomatenziekten.
Tomaat Goldene Königin (zelfde merk), ook zowel kas als volle grond. Dit zijn gele tomaten. Nog nooit geproefd, ben er zeer benieuwd naar...
Tomaat Minibel (ook zelfde merk), mini-tomaatjes voor grote bloempotten op terras of balkon - in ons geval op het terras.