zaterdag 11 april 2009

Verwerkte groenten


De vooroordelen over verwerkte groenten zijn talrijk. Hieronder antwoord op de meest voorkomende misverstanden aan de hand van de in dit dossier beschreven onderzoeksresultaten.

"Blikgroenten kun je zo lang bewaren, daar moeten wel conserveringsmiddelen in zitten"

Niet waar: groenten uit blik en glas bevatten geen conserveringsmiddelen. Tijdens het blancheren zijn de enzymen, die de kwaliteit van groenten aantasten, vernietigd. Bovendien zijn de blikken en potten gesteriliseerd, waardoor schadelijke bacteriën geen kans krijgen.

"Er zijn kleurstoffen aan doperwten en wortels uit de diepvries toegevoegd om ze zo mooi groen en oranje te maken"

Niet waar: het blancheren fixeert de mooie, natuurlijke kleur van groenten.

"Diepvriezen tast de groenten aan, net zoals invriezen"

Niet waar: diepvriezen is een geavanceerd proces. De temperatuur in de kern van de groenten wordt zo snel verlaagd dat de structuur en de smaak van de groenten intact blijven. Bij het thuis invriezen van groenten daalt de temperatuur veel langzamer. Daardoor onstaan grote ijskristallen, die de groenten en zo de kwaliteit aantasten.

"Groenten uit blik, glas en diepvries zijn gezond"

Waar: verwerkte groenten bevatten volop vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Door de snelle verwerking blijven voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden. Verse groenten leggen nog al eens een veel langere weg af voordat ze in de pan belanden. Bovendien worden verse groenten thuis regelmatig te lang bewaard en te lang gekookt. Gevolg: verlies van kwaliteit en voedingswaarde.

"Bij groenten uit blik/glas of diepvries weet je precies wat je koopt"

Waar: het etiket vermeldt heel veel informatie:
De naam van de groente en eventueel de bereidingswijze, de grootte
Informatie over de voedingswaarden
Bij diepvriesgroenten het netto gewicht, bij blik/glasgroenten het volume van het blik, het totale gewicht in gram en het uitlekgewicht in gram
De naam en het adres van de verwerkende organisatie of het verpakkingsbedrijf
Het land van herkomst als het product niet afkomstig is uit een land binnen de Europese Unie
De ingrediënten, in volgorde van hoeveelheid
Nummer, waardoor de groenten traceerbaar zijn