zaterdag 4 april 2009

'Verse producten van het land zijn het lekkerst'



Moeder Ria van Drogenbroek (links) met zoon Erik en rechts vader Henk. (Eigen foto)

Aan de Oostkanaaldijk 1 aan de Vecht liggen de fraaie boomgaarden van Drogenbroek's fruit. Al bijna dertig jaar kweekt dit familiebedrijf hier op een duurzame manier appels, peren en zacht rood fruit. Sinds eind vorig jaar is er op het erf van het bedrijf een Landwinkel geopend waar naast seizoensfruit en groente, zuivel, kaas, vlees en streekproducten als jam, honing en appelsap te koop zijn.

Op de vruchtbare rivierklei van de Vecht is het telen van fruit de sterkste kant van Drogenbroek's fruit, de ambachtelijke fruitteler in Loenen. Hun boomgaarden leveren het hele jaar door het fruit dat sinds eind vorig jaar ook te koop is in een op het erf geopende Landwinkel. De verse producten als kaas en zuivel verkrijgt de winkel via uitwisseling met andere boeren. 'Het vlees komt van een collega in de straat', zo vertelt Corné van Drogenbroek (28), de jongste zoon van de familie.

Sinds hij bezig is met de productie van bedrijfsfruit helpt Corné nog slechts zijdelings mee in het bedrijf van zijn ouders. Een door hem bedacht plan 'fruit op het werk' is succesvol gebleken en leidde in een paar jaar tot grote klanten als NS en UPC. 'Daarnaast kunnen cateraars en horeca worden bediend en ook basisscholen krijgen (school)fruit van ons', vervolgt Corné. Ook hier past hij duurzame bedrijfsvoering toe en vervoert hij het fruit met Greenkoeriers, auto's op bio-brandstof.

Streekproducten

Henk en Ria van Drogenbroek zijn net 65 geworden en gaan het wat rustiger aan doen. Oudste zoon Eric (35) is al vanaf zijn 16e in het bedrijf werkzaam en is vaders opvolger. Henk heeft de boomgaarden eind jaren zeventig nog zelf aangeplant. Zijn filosofie, het kleinschalig werken met ambachtelijke geproduceerde streekproducten, was destijds een vooruitstrevend idee. Grote veilingbedrijven zoals de Greenery die in de jaren negentig ontstonden, pasten niet in Henk's gedachtegoed en hij sloot zich er niet bij aan. De contacten met de telers en kwekers zouden verdwijnen, zo vreesde hij. Van Drogenbroek begon met het benaderen van een supermarkt in Loenen en bedient de winkel inmiddels twintig jaar. In het seizoen staat zus Silvia met een kraam bij tuincentrum Rebel in Huizen en in Nieuwersluis is er in de boomgaard een fruitstalletje.

Breed assortiment

De Landwinkelformule is een landelijke organisatie ontstaan uit het samengaan van een aantal individuele winkels, de Boerderij Plus winkels, de Vallei winkels en de Groene Hart Landwinkels. Een Landwinkel is een coöperatie van ruim veertig leden. Door het aanbieden van een breed assortiment boerderij- en streekproducten hoopt zij de leefbaarheid van het platteland en de betrokkenheid van de burger bij het landschap, te vergroten. Ook streeft de Landwinkel naar samenwerking met consumentenorganisaties en wil Corné meer gaan samenwerken met scholen.