donderdag 2 april 2009

Vitamine-bom



Een sinaasappel heeft genoeg vitamine C om te voorzien in de menselijke behoefte van één dag. Wat is het nut voor de sinaasappel zelf om zoveel vitamine C te bevatten? En als er een belang is: waarom bevatten appels dan tien keer zo weinig vitamine C?



Een sinaasappel bevat inderdaad aanzienlijk meer vitamine C dan een appel. In de voedingsmiddelenindustrie is deze stof beter bekend als ascorbinezuur; het werkt als anti-oxidant en is een veel toegepast conserveermiddel, bijvoorbeeld in vleeswaren. In groente en fruit komt deze stof in natuurlijke vorm reeds voldoende voor. Zo blijft zuurkool uit het vat (met een zeer hoog gehalte vitamine C) lange tijd buiten de koelkast goed, mits goed afgesloten verpakt.
Sinaasappels groeien in warme, bederfelijke gebieden, in tegenstelling tot appels. Daarom heeft een appel minder natuurlijk conserveringsmiddel nodig.

IJsbrand Velzeboer, Raalte