vrijdag 1 mei 2009

Het symbool van tropisch genieten!


Een ananas is lekker groot, dus genoeg voor een fruitdessert voor het hele gezin! Zo heeft iedereen weer 1 portie fruit binnen.

BESCHRIJVING
Het symbool van tropisch genieten! Want een rijpe ananas ruikt en smaakt heerlijk zoet. Het vruchtvlees, glanst en voelt rond de kroon veerkrachtig aan. De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Dat komt omdat hij bestaat uit een heleboel bessen die zijn samengegroeid. Ananas wordt zo goed als rijp geplukt, omdat de vrucht nauwelijks narijpt. Verse ananas komt uit landen als Ivoorkust, Brazilië en Midden-Amerikaanse landen en is het hele jaar door verkrijgbaar.

WAT KAN IK ERMEE?
- met yoghurt of kwark als ontbijt
- door beignetbeslag halen en frituren
- in salade met witlof, ijsbergsla of bleekselderij
- op tosti en pizza’s
- toevoegen aan rode kool of zuurkool
- roerbakken met diverse groenten

WAAR LET IK OP BIJ HET KOPEN?
Een ananas is rijp als de vrucht lekker ruikt en de bladeren op de kruin gemakkelijk los te trekken zijn. Let hier goed op bij aankoop. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid; ook een groene ananas kan goed rijp zijn. Daarom is geur belangrijk; een ananas moet een heerlijke geur verspreiden.

HOE BEWAAR IK ZE?
De ananas is een tropische vrucht. Bewaar ‘m niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal.

WAAR LET IK OP MET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN?
Snij een ananas in schijven, schil de schijven dik en verwijder de kern en de ingroeisels. Er zijn ook speciale ananasschillers waarmee je de vrucht in één beweging kunt schillen.
Tip: rauwe ananas bevat het enzym bromelaine dat eiwitten afbreekt. Dit maakt dat melkproducten met verse ananas waterig worden en dat gelatine niet stijf wordt. Gebruik voor mousse en pudding dus ananas uit blik of kook je ananas eerst even kort.

WANNEER ZIJN ZE ER?
Het hele jaar door, dus genieten maar!
WAT ZIT ERIN? (PER 100 GRAM)
Kcal: 50
Vitamine C: 25 mg
Natrium: 4 mg
Calcium: 12 mg
Voedingsvezels: 1,2 g

Bron : www.groentenenfruit.nl