zaterdag 27 december 2008

Waarom zijn fruit en groenten zo gezond?


Dat “weten” en “eten” verschillend is, is uit onderzoek nog maar eens gebleken. In recent onderzoek geeft meer dan 90% van de ondervraagde personen aan dat ze weten dat fruit en groenten gezond zijn. Uit dat zelfde onderzoek blijkt echter dat slechts 22% van hen effectief voldoende vers fruit eet. De groentenconsumptie scoort nog slechter: slechts 5% van de ondervraagden eet voldoende groenten.

Waarom zijn fruit en groenten zo gezond?

Voldoende fruit en groenten eten komt de weerstand ten goede. In fruit en groenten zitten vitamines die belangrijk zijn voor de weerstand. De vitamines die een rol spelen bij het op peil houden ervan zijn vitamine A, C, E en B6. Fruit en groenten bevatten geen vitamine A, maar wel caroteen, dat door het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Vitamine C, E en B6 zijn in bruikbare vorm in fruit en groenten aanwezig.

Goed voor je huid

Ook je huid vaart wel bij een gezonde portie fruit en groenten. Als je de rekken met schoonheidsproducten al eens bekeken hebt, dan is het je vast wel opgevallen dat vele huidcrèmes extra vitamines bevatten. En geef toe, wie wil er geen perzikhuidje? Heb je er al eens bij stil gestaan dat al deze vitamines in voeding aanwezig zijn? Daardoor is gezonde voeding zo belangrijk voor een gezonde huid. De vitamines uit fruit en groenten spelen een rol bij de bescherming van de huid tegen zonlicht en bij het op peil houden van het afweersysteem van de huid. Via de voeding komen deze stoffen precies op die plaats waar het lichaam ze nodig heeft. Zo kan je van binnenuit aan een gezonde huid werken.

Te hoge bloeddruk?

In deze jachtige tijden lopen we sowieso al een behoorlijk risico op een verhoogde bloeddruk. Wie temidden van alle drukte toch tijd maakt voor een gezonde voeding kan dit echter tegengaan. In fruit en groenten zit namelijk veel kalium en dat is een voedingsstof die helpt je bloeddruk te regelen. Wie meer fruit eet tussendoor, eet vaak minder snacks tussendoor. Deze snacks bevatten vaak veel zout en dat is slecht voor je bloeddruk. Je krijgt zo een dubbel effect, meer kalium én minder natrium, twee positieve factoren om de bloeddruk beter onder controle te houden.

Constipatie

Wie er reeds mee geconfronteerd werd zal het beamen, constipatie is een vervelend en vaak pijnlijk probleem. De twee factoren die zeer belangrijk zijn om constipatie te voorkomen, vocht en vezels, vinden we beide terug in fruit en groenten. Daarnaast zorgen deze vezels ook voor een voller gevoel waardoor je minder andere, vaak ongezondere, snacks gaat eten en dat komt je gewicht ten goede.

Stevige botten

Als het om sterke, gezonde botten gaat, denken we vaak alleen aan calcium en dus aan melkproducten. Hoewel calcium belangrijk is, dragen de vitamines C en K en het mineraal magnesium ook een belangrijk steentje bij om het bot stevig te houden. Deze voedingstoffen vinden we in fruit en groenten terug.

Er is meer

Naast al deze effecten op korte termijn zijn er ook op langere termijn belangrijke voordelen aan voldoende fruit en groenten eten. Zo wordt de kans op hart-en vaatziekten en kanker kleiner. En mogelijk kan het ook staar en longziekten voorkomen. Maar bovenal zijn groenten en fruit gewoon lekker!!!
Hoe is het met jouw fruit- en groentenconsumptie gesteld??Eet jij elke dag twee stuks fruit (2stuks) en 300 gram groenten? Die hoeveelheid is namelijk aanbevolen.