vrijdag 19 juni 2009

Hele wortels beter tegen kanker

.



We weten dat wortelen goed zijn voor onze ogen. Dat wordt ons immers op jonge leeftijd geleerd. Wortels bevatten ook de natuurlijke pesticide falcarinol, een stof die het risico op kanker verkleint. Wetenschappers van de Newcastle University ontdekten dat het percentage falcarinol in hele wortels een kwart hoger is dan in plakjes, stukjes of geraspte wortel. Wanneer je een rauwe wortel snijdt, ontstaat er op de wortel meer open oppervlakte waar vandaan meer stoffen uit de groenten kunnen ontsnappen. Als je de wortel eerst kookt, blijft de groente als het ware gesloten en kunnen voedingsstoffen er niet uit. Het advies is dan ook om de wortel pas te snijden nadat ze gekookt is.

In hoeverre het regelmatig eten van heel gekookte wortels meetbaar effect heeft op het risico op kanker bij mensen, moet nog blijken. De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen na experimenten met ratten. Of het bij mensen ook zo werkt, is nog de vraag. In een reactie op de onderzoeksresultaten liet dr. Kat Arney van de Cancer Research UK optekenen dat niet zozeer een specifiek soort voedsel een rol speelt in het verlagen van risico op kanker, maar eerder gevarieerd dieet met een scala aan groente en fruit.

Bron: BBC News/gezondheidsplein