zaterdag 10 januari 2009

Vitamines mooi verpakt.

























Spinazie : lekker en gezond



Spinazie (Latijnse naam : Spinacia oleracea)

Spinazie is een overbekende groene bladgroente. Ondanks de "ijzersterke" reputatie is het niet zo’n belangrijke bron van ijzer als Popeye je zou willen wijsmaken. Groene appels bv. bevatten meer ijzer dan spinazie, dat toch nog iets meer dan 3% ijzer in de droge massa heeft.
Spinazie bevat vitamine A en een beetje vitamine D. Spinazie bevat ook tamelijk veel nitraten, een reden te meer om eventueel kookwater weg te gooien. Pas dus ook op met opgewarmde spinazie. Bij het afkoelen en opwarmen krijgen bacteriën de kans om de nitraten om te zetten in veel schadelijkere nitrieten. Het zelfde kan ook gebeuren bij het invriezen. Daarom vries je zelf beter geen spinazie in.

Bereiden

Spinazie hoor je te wassen en grondig te laten uitlekken. Deze bladgroente bevat al veel water, en als je ze dan ook nog te nat in de pot gooit, krijg je spinaziesoep. Verwijder de stelen, hak de bladeren grof en stoof ze aan in hete boter. Nog geen zout, want dat zou nog meer nat uit de spinazie laten lopen. Laat enkele minuten zonder deksel op hoog vuur uitdampen. Voeg een scheut dikke room, zout en peper toe en laat nog enkele minuten verder garen op laag vuur. Kruid af met een snuifje nootmuskaat. Je kan gehakte uien, look, gember en rode pepers een paar minuten meestoven in de boter vooraleer je de spinazie erin gooit voor een Aziatische variant. Voeg dan ook een scheutje olie toe om de boter te harden.

Bewaren

Als u spinazie koopt, moeten de bladeren schoon en vers zijn. Spinaziebladeren kneuzen makkelijk. U kunt spinazie het best zo vers mogelijk eten. De kwaliteit van de bladeren loopt snel terug. Spinazie is in de groentela of koelkast 1 - 2 dagen te bewaren. Spinazie kan, nadat het gekookt is niet opnieuw worden opgewarmd! Spinazie kan wel worden ingevroren: blancheer een paar bladeren tegelijk en pers het water eruit. U kunt ingevroren spinazie maximaal een jaar bewaren.

Basisbereiding

U kunt spinazie mengen met andere slabladeren en zo een salade samenstellen met variatie in smaak, structuur en kleur. Leg de bladeren in een grote pan. Water toevoegen is niet nodig want de bladeren zijn na het wassen nat genoeg. Doe een deksel op de pan en kook op laag vuur ongeveer 5 minuten tot de spinazie zacht is. Giet de spinazie goed af, probeer zoveel mogelijk water uit de spinazie te halen. Vervolgens doet u de spinazie in een vergiet en drukt u de spinazie met een schoteltje aan. Rassen Spinazie heeft zachte, donkergroene bladeren. De zomervariant heeft ronde bladeren, de bladeren van de wintervariant zijn stekeliger.

Productiewijze

Spinazie is een eenjarig gewas dat in koel vochtig weer snel oogstbaar is. De groente heeft een vruchtbare, vochtige grond nodig. Het zaad van winterharde variëteiten wordt meestal in augustus of september gezaaid en kan op goed doorlatende bodems en onder bescherming van tunnels overwinteren. Tot mei kan de spinazie worden geoogst. Vorstgevoelige variëteiten kunnen vroeg in het voorjaar worden gezaaid.

Weetjes

Spinazie is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-West Azie of het westen van de Himalaya en werd voor het eerst door de Perzen geteeld. Zij brachten het in de 7e eeuw vanuit Nepal naar China. In de 11e eeuw werd spinazie voor het eerst in Europa ge‹ntroduceerd door de Moren in Spanje. De naam spinazie komt uit het Arabisch.