zondag 15 maart 2009

GOJI, een superfruit


Superfruit is fruit met een overdaad aan belangrijke stoffen. Het is daardoor extra gezond, omdat er ontzettend veel goede bio-actieve stoffen inzitten zoals anti-oxidanten, vitamines, aminozuren en omega 3 en 6.

Denk aan de granaatappel en de acai-bes uit Braziliƫ. Deze gezondtrend is uit de USA overgewaaid, waar ze al wat eerder bezig waren met superfruit. De meeste Amerikanen weten inmiddels wat een granaatappel of een acai-bes is, vooral door de promotie in de show van Ophra Winfrey.


Het nieuwste superfruit daar is momenteel goji-bes uit het Himalayagebied. De acaibes, gojibessen, noni en granaatappels zie je steeds meer terug in allerlei soorten voeding. Natuurwinkels zijn begonnen met deze trend, die nu ook wordt opgepikt door de grotere fabrikanten.


Een nieuwkomer is de yumbes. Dit subtropische fruit wordt al meer dan 2000 jaar in China gegeten en nu is de rest van de wereld aan de beurt. Yumbessen zijn een bron van anti-oxidanten en smaken naar cranberries. In de USA stopt Frutzzo Natural Juice deze bessen al in zijn producten, met als resultaat de sapjes genaamd yumbes-kers en yumbes-granaatappel.


Wat is een goji-bes eigenlijk ?
De goji bes (spreek uit : koo-djie), Lycium barbarum, is een vrucht die groeit rondom het Himalaya gebergte. Het oranje besje is ongeveer zo groot als een druifje en groeit aan lange takken van een struik. Reeds eeuwen geleden ontdekten de bewoners uit Tibet en China de weldaad van de goji-bes op hun gezondheid. Ze gebruikten de bessen als middel om gezond te blijven.


Goji bessen worden in China ook wel happy berries genoemd wegens de positieve eigenschappen voor de gezondheid en voor een positieve levenshouding. De bessen zitten vol belangrijke voedingsstoffen : anti-oxidanten, vitamines, aminozuren en mineralen.