donderdag 1 januari 2009

Guarana

Even nog extra aandacht voor nog een bijzondere fruitsoort : Guarana (Paulinnia cupana).
Het is een nootachtige zaadje van een klimplant afkomstig uit de tropische regenwouden van Brazilië. Het kruid werd door vele indianenstammen gebruikt als stimulant tijdens de jacht. Indianen gebruiken guarana opgelost in water of bakken er broden van (quarana breads of bastãu). Guarana is vier maal sterker dan koffie. De cafeïne in guarana wordt gelijkmatiger en beter in het lichaam opgenomen dan gewone cafeïne.

De Guaranabes bevat hoge concentraties aan cafeïne, veel hoger dan in koffie, thee of frisdranken gevonden wordt. In de Verenigde Staten wordt Guarana als veilig beschouwd en heeft een zogenaamde "GRAS status" (Generally Regarded As Safe). Net als met andere cafeïne houdende producten moeten mensen met hartproblemen of hoge bloeddruk oppassen wanneer ze grote hoeveelheden Guarana nuttigen.
Guarana wordt gebruikt als middel om prestaties te verbeteren, zowel geestelijk als fysiek. Er wordt ook wel gezegd dat Guarana na een vermoeiende training het lichaam helpt te zuiveren van melkzuur en op die manier voor meer "energie" zorgt[bron?]. Guarana is echter ook, zoals elke vorm van cafeïne, een vochtuitdrijvend middel.
Een eventueel neveneffect van Guarana is, dat wanneer het middel uitgewerkt is, men zichzelf hoogstwaarschijnlijk vermoeid voelt.
Guaraná frisdranken worden steeds populairder buiten Brazilië. Tot voor kort waren er alleen maar een paar kleine bedrijfjes die Guaraná importeerden, voornamelijk voor Brazilianen met heimwee. Dat is snel aan het veranderen. Eén blik in nieuwsgroepen (of in onze e-mail inbox) is genoeg om te realiseren dat Guaraná een groot succes in Europa en de USA kan zijn. In wezen is al een succes, maar met de verkrijgbaarheid is het nu nog slecht gesteld.
Dat gaat snel veranderen, omdat PepsiCo de wereldwijde marketing voor het bekendste Braziliaanse merk, Guaraná Antárctica, op zich genomen heeft. De eerste stap in Europa is al gezet: het drankje is sinds kort verkrijgbaar in elke supermarkt van Portugal.