maandag 18 mei 2009

Spinazie bevat een stoot antioxidanten



Ondanks dat spinazie het hele jaar beschikbaar is, is de lente het ideale moment om van verse, plaatselijk geteelde spinazie te genieten. En gezien de bewezen gezondheidsvoordelen, hoe verser het is, hoe beter. Spinazie werd duizenden jaren geleden in Nepal gedomesticeerd.

Uiteindelijk werd het naar Europa gebracht, hoewel het tot de Middeleeuwen niet populair was. Spinazie werd pas jaren later populair, dankzij Catherine de Medici, koningin van Frankrijk van 1547 tot 1549. De groene groente was het favoriete eten van de koningin en toen ze Florence verliet om met de toekomstige Franse koning Henri II te huwen, bracht ze haar persoonlijke koks mee. Zij, zo zei ze, waren de enigen die haar favoriete maaltijd goed konden bereiden. Vanaf deze dag, bestaan er veel gerechten bereid met spinazie, en is het woord "Florentine" er aan toegevoegd, dat is een eerbetoon aan de voormalige woonplaats van de vorstin.
Door de Noord-Amerikaanse bevolking werd spinazie lang genegeerd, en verloor haar anonimiteit pas in 1929 dankzij Popeye de zeeman, die als hij in de problemen zat, enorme hoeveelheden spinazie at.

Het nuttigen van de groente gaf hem bovenmenselijke kracht om hem te helpen in zijn strijd tegen Brutus. En terwijl het werkelijke ijzergehalte in spinazie niet bijzonder hoog is, tofu bevat twee keer zoveel, had de uitwerking ervan in de populaire cartoon een enorme impact op de consumptie van de groente onder kinderen en blijft het een populair argument voor ouders om hun kinderen groente te leren eten.

Die inspanning is de moeite waard als je bedenkt dat spinazie een van de meest voedzame groenten is die je in elke supermarkt kan kopen. Met een laag gehalte aan calorieën, ongeveer 18 calorieën per 100 gr, is spinazie rijk aan vezels, mineralen, vitaminen (vooral vitamine A, B9, C en K), omega-3 vetten (ongeveer 100 mg per 100 g), maar ook een groot aantal fotochemicaliën zoals flavonoïden en carotenoïden dat spinazie zijn sterke antioxidante eigenschappen geeft. De hoge fotochemische concentratie is belangrijk, omdat veel studies in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat deze moleculen een grote rol spelen in het voorkomen van chronische ziekten zoals hart - en vaatziekten en kanker.

Als een belangrijke bron van foliumzuur, is spinazie één van de belangrijkste voedingsmiddelen als het gaat om onszelf te beschermen tegen pancreaskanker, zo hebben studies aangetoond. Recente studies hebben ook aangetoond dat spinazie een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kankercellen. Spinazie is een groente met een zeer delicate smaak die verloren kan gaan wanneer het te gaar gekookt wordt.

Publicatiedatum: 14-5-2
Auteur: Adri de Rooij