vrijdag 27 maart 2009

Wat is vers?


Foto: Michel Schnater

Verse producten zijn namelijk duur en zeer kort houdbaar. Vaak gaat het bij deze aanprijzingen vooral om de versbeleving. Maar wanneer zijn producten ’echt’ vers en hoe herken je dat? Kan iedereen zijn waren verkopen onder het mom ’vers’ of is het aan regels gebonden?

Het woord vers is eigenlijk best een vage term. Letterlijk betekent vers zoiets als pas geoogst of pas bereid. Verse groenten rechtstreeks van het land of een vis die dezelfde dag is gevangen. Vers heeft ook een andere betekenis: weinig bewerkt en niet geconserveerd, zo meldt de website Groentenfruit. Vers fruit komt niet uit blik of diepvries en vers vlees is nog rauw. In de praktijk heeft vers nog een derde betekenis: goede kwaliteit, gezond en lekker. Denk maar aan de versafdeling in de supermarkt met producten als vleeswaren, kaas en olijven. Die liggen er dagenlang.

Hoe herken je vers? 
Verse groente en fruit, vis en vlees (dus letterlijk vers) herken je aan hun uiterlijk, geur, kleur en smaak. Verse groenten hebben een mooie kleur, ook aan de randen. Stengel- en vruchtgroenten moeten stevig aanvoelen. Dit geldt ook voor fruit. Bladgroenten mogen niet slap aanvoelen.

Vers vlees heeft een prettige, bijna frisse geur. Verse vis ruik je niet of nauwelijks. Verse vis is stevig en voelt wat elastisch. De kieuwen zijn helder rood en niet slijmerig. De ogen glanzend en bol.

Regelgeving
In de Warenwet staat waar een product aan moet voldoen om onze gezondheid niet in gevaar te brengen. Er staat geen definitie in van vers. Wel moet bijvoorbeeld verse vis voldoen aan bepaalde versheidsnormen. Let wel: de keurmeester is al lang uit beeld op het moment dat jij de verse vis koopt. Daarom is het vooral belangrijk dat je je eigen zintuigen gebruikt.

Nieuwe haring
Haring is nooit vers, ook niet in de periode mei tot juli. De Hollandse nieuwe of maatjesharing gaat namelijk na de vangst eerst de diepvries in. Dit is bij wet geregeld omdat er mogelijk haringworm in zit. De worm gaat bij invriezen dood.

Bewaren
Let ook goed op de houdbaarheidsdata. Producten met een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) zijn bederfelijker dan producten waarop ’ten minste houdbaar tot’ staat (THT-datum).

Breng de verse producten na aankoop zo snel mogelijk naar huis en berg ze koel op.

Handig hulpmiddel: de VersWijzer