dinsdag 18 augustus 2009

Groenten en fruit = Beter dan een spaarpot!

Groenten en fruit zijn gezond, dat is bekend. Voor het eerst blijkt echter uit een studie dat ze ook een uitstekend appeltje zijn voor de dorst…

Een gezonde voeding met veel groenten en fruit is al van in de kindertijd belangrijk. Toch is het nooit te laat om goede voornemens te maken en de 'koers bij te stellen', ongeacht de leeftijd. Op je voeding letten is niet alleen goed voor de gezondheid - het vermindert de kans op hart- en vaatziekten en op kanker - maar ook voor het geld dat we elk jaar besteden aan gezondheidszorg.
Dat is logisch, zult u opmerken, maar het moest wel nog bewezen worden. Wel, dat is nu gebeurd, met een Amerikaanse studie bij een elektriciteitsleverancier, de Chicago Western Electric Company. De resultaten van dit 'economisch' onderzoek werden onlangs verspreid naar aanleiding van het tweede wetenschappelijke forum 'Azië-Pacific' van de American Heart Association (www.americanheart.org).

Aanbevolen consumptie

Bijna 50 jaar geleden (1957-58) evalueerden onderzoekers van het departement preventieve geneeskunde van de Northwestern University in Chicago voor het eerst de gezondheidstoestand van 1.077 mannen uit de Chicago Western Electric Company tussen 44 en 55 jaar. Die hadden op dat ogenblik nog geen antecedenten van hart- en vaatziekten.
Bijna 25 jaar later, van 1984 tot 2000, vlooide de Health Care Financing Administration van de stad grondig de uitgaven uit die de overlevende vrijwilligers (boven de 65 jaar) besteedden aan gezondheidszorg. Om rekening te houden met de inflatie, werden alle kosten aangepast aan de consumptie-index van het jaar 2000.
De deelnemers werden geklasseerd op basis van hun consumptie van groenten en fruit in 1959: laag (minder dan 14 porties per maand), matig (tussen 14 en 42 porties per maand) en hoog (meer dan 42 porties per maand). Als standaard voor 1 portie nam de studie het kopje, m.a.w. ongeveer 150 g plantaardig voedsel.
Voedingsspecialisten bevelen over het algemeen 5 porties groenten en fruit per dag aan, dus 500 tot 600 g.

Een veel lager ziektebudget!

De 237 mannen uit de groep van de 'grote' groente- en fruitverbruikers gaven jaarlijks veel minder uit dan de twee andere groepen. Vooral hun kosten voor de behandeling van hart- en vaatziekten lagen aanzienlijk lager.
Laten we even een snel rekensommetje maken: 11.416 $ (ongeveer het equivalent van euro's), tegen 14.655 $ voor de 290 mannen uit de 'zwakke' groep en 12.622 $ voor diegenen uit de tussengroep. Een besparing dus tussen 1.200 en 3.200 $! Dat betekent een besparing van ongeveer 115 $ per portie groenten of fruit. Doodgewoon verbluffend, temeer omdat de andere cardiovasculaire risicofactoren geen enkele invloed hadden!
Deze cijfers zijn beslist het overdenken waard, vooral bij onze ouder wordende bevolking. Meer groenten en fruit eten zou wellicht ook een gezondheidskuur betekenen voor onze steeds amechtiger sociale zekerheid…

Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige
10/06/2003