donderdag 12 maart 2009

Mangosteen


Mangosteen is een onbekende naam voor veel Nederlanders. Toch is de vrucht ook in Nederland verkrijgbaar, namelijk onder de naam Mangistan. De mangosteen is een bes ter grootte van een sinaasappel. De vrucht heeft een dikke, leerachtige schil die paarsbruin van kleur is. Aan het steeltje van de vrucht zitten 4 kelkblaadjes. Aan de onderzijde zitten 4 tot 8 meegegroeide stempeldelen. De hoeveelheid stempeldelen is gelijk aan het aantal vruchtvleespartjes. In de vrucht zitten parelwitte partjes vruchtvlees aan elkaar vast net als de partjes van een mandarijn.

De vrucht is in Azië erg populair en wordt wel de Koningin der Vruchten genoemd, vanwege haar verfijnde smaak. In Thailand en Indonesië is de vrucht, en dan vooral de schil, echter ook belangrijk vanwege de medicinale werking die al eeuwenlang bekend is. Ook in de Ayurveda wordt gebruik gemaakt van mangosteen.


Recentelijk is men in het Westen gaan onderzoeken wat nu precies die medicinale werking veroorzaakt. Het "wonder" van de mangosteen blijkt te liggen in de xanthonen. Deze lijken een machtig wapen in het voorkomen en bestrijden van ziekten. Er zijn meer dan 200 soorten xanthonen te vinden in de natuur, met ieder een eigen specifieke werking. De ene is een antioxidant, de andere werkt tegen ontstekingen en er zijn zelfs tekenen dat de xanthonen ook invloed hebben op kankercellen. De mangosteen blijkt minstens 43 soorten xanthonen te bevatten, waaronder zeer krachtige antioxidanten.
De krachtigste xanthonen zitten echter in de schil. Deze is niet eetbaar. Vandaar dat men producten is gaan ontwikkelen om de voordelen van de schil toch te kunnen innemen. Er zijn dranken en capsules op de markt die beiden zeer goede mogelijkheden bieden om de xanthonen in het lichaam te krijgen. Wanneer men liever geen voedingssupplementen wil slikken is het ook goed om de vrucht zelf te eten, ondanks dat daar minder werkzame stoffen in zitten dan in de schil.
In tegenstelling tot chemische medicijnen heeft de mangosteen geen bijwerkingen. Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen geconstateerd en de producten van mangosteen kunnen daarom zonder gevaar worden gebruikt.