vrijdag 12 juni 2009

Groenten en noten verzorgen je haar

.


Je haar is een belangrijk accessoire. Voor veel vrouwen is het een verleidingsinstrument, daarom hebben ze graag glanzende, gezonde lokken. Wist je dat droog, dun of beschadigd terug kunt doen herleven door op je voeding te letten, we leren je hoe.

Groenen groenten als spinazie en broccoli bevatten veel vitamine A en C. Dit zijn stoffen die het lichaam nodigt heeft om talg, een natuurlijk verzorgingsmiddel, aan te maken. Daarnaast zijn wortelen heilzaam voor je haar. Ze zitten boordevol vitamine A, waarvan je lokken gaan glanzen.

Je haar heeft proteïnes nodig om te groeien, rode bonen en linzen zijn hier een goede bron van. Daarnaast bevatten ze ook ijzer, zink en biotine. Deze laatste stof is goed voor de algemene gezondheid van je haar en gaat kaalheid en de vergrijzing van je lokken tegen. Ook in noten zit veel zink, neem dus regelmatig als snack amandelen, wal-, cashew- en pecannoten.

Noten zijn gezond omdat ze over het algemeen goede vetten bevatten, een bron van eiwit zijn en vitamines bevatten. Tabel 1 laat de totale hoeveelheid energie, de hoeveelheid eiwit en de verschillende soorten vetten zien van enkele noten. Zoals alle plantaardig producten zijn alle noten cholesterolvrij.
Om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen is het belangrijk om zo min mogelijk verzadigde vetten en transvetten te eten en voornamelijk onverzadigde vetten. De aanbevelingen opgesteld door de Gezondheidsraad voor de verschillende vetten zijn in tabel 2 te zien. Vet is energierijk: 1 gram vet levert namelijk 9 kcal (=37 kJ), wat 5 kcal meer is dan eiwitten en koolhydraten (beiden 4 kcal per gram). Vet bevat dus veel energie en ook als je voor de gezonde, onverzadigde vetten kiest, blijft het erg belangrijk om je totale calorie-inname gedurende de dag in de gaten te houden. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 40% van wat je eet gedurende een dag uit vet te laten bestaan. Dit komt gemiddeld per dag neer maximaal 80 gram vet voor vrouwen en 100 gram vet voor mannen.