zaterdag 14 februari 2009

Eén op drie Britten vindt gezond eten niet lekker

Eén op drie Britten moet zichzelf verplichten dingen te eten die ze niet lekker vinden in een poging om gezond te leven. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat vooral lever, linzen en spinazie niet populair zijn. Lever, linzen en spinazie zijn de voedingsmiddelen die het meest gehaat worden, maar mensen eten ze wel omdat ze zo gezond zijn. Tijdens een leven eet je meer dan 4.000 porties van dingen die je niet lekker vinden. Vette vis, bruin brood, broccoli, spruit, muesli, uien en champignons staan ook in het lijstje van de meest onpopulaire voedingsmiddelen.
Alternatieven"Iedereen weet wel dat bepaalde voedingsmiddelen gezonder zijn dan andere, maar ik ben echt verbaasd over het aantal mensen dat zichzelf verplicht dingen te eten die ze niet lekker vinden. Zeker omdat het niet zo hoeft te zijn", aldus voedingsexperte Priya Tew. "Er zijn veel gezonde alternatieven, je moet er gewoon naar zoeken. Rundvlees en gedroogde abrikozen zijn een goede bron van ijzer, een goed alternatief dus voor spinazie. Je kunt zelfs sommige groenten verwerken in je eten zodat je ze niet proeft. Zo kun je bolognesesaus perfect met wortels en selder bereiden."
Sushi en avocadoToch zijn er ook voedingsmiddelen die, ondanks hun gezonde eigenschappen, mensen toch weigeren te eten. De helft van de Britten wil geen sushi proeven, 30 procent weigert avocado's in zijn gerechten te gebruiken.

Bron: HLN.be
Publicatiedatum: 21-1-2009

Helft Nederlanders bereid meer wortels te eten voor beter zicht

Specsavers geeft startsein voor eerste Wortelweek



Bijna de helft van de Nederlanders is bereid dagelijks meer dan twee wortels te eten, als dit in het belang van de gezondheid van hun ogen is. Eén op de tien gaat een stap verder en geeft aan dagelijks zelfs méér dan zes worteltjes te willen eten voor scherper zicht. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Specsavers naar de relatie tussen voeding en de gezondheid.
Publicatiedatum: 28-1-2009

Slagaderverkalking

Slagaders zijn bloedvaten die van het hart af lopen naar alle delen van het lichaam. Met uitzondering van de longslagader vervoeren zij zuurstof en voedingsstoffen naar onze organen en weefsels. Slagaderverkalking is een chronische ziekte die de slagaders (arteriën) aantast, waardoor ze vernauwd of afgesloten kunnen raken. De medische term voor slagaderverkalking is atherosclerose.
Wat gebeurt er? De binnenwand van slagaders is bekleed met een enkele laag cellen (endotheelcellen). In deze gladde wand kunnen kleine beschadigingen optreden. Het lichaam probeert die beschadigingen te herstellen en tijdens dit proces klonteren witte bloedcellen en bloedplaatjes samen op de beschadigde plaats. Vetachtige stoffen uit het bloed blijven hieraan kleven. Er ontstaat dan een brijachtige massa, waarop zich onder andere ook kalk kan afzetten. Deze massa wordt weer met een laagje endotheelcellen afgedekt, waarna een verdikking in het bloedvat is ontstaan (plaque).
Gevolgen Deze verdikkingen maken dat de slagaders steeds nauwer worden. Het gevolg hiervan is dat de bloedtoevoer naar organen of lichaamsdelen tekortschiet. Door de verminderde aanvoer van zuurstof functioneren zij slechter. Dit kan geleidelijk gaan, maar kan ook ineens optreden. Dit laatste is het geval wanneer er kleine scheurtjes ontstaan in de beschermende endotheellaag. Om het scheurtje te repareren vormt zich een stolsel. Hierdoor raakt de slagader plotseling verstopt. Het achterliggende weefsel krijgt geen bloed meer waardoor het kan afsterven. Als dit bij het hart het geval is, dan spreken we over een hartinfarct. Raakt een bloedvat in de hersenen afgesloten dan spreken we van een herseninfarct.
Het proces van slagaderverkalking komt al vroeg op gang (na het twintigste levensjaar), maar gaat zo geleidelijk dat het pas na tientallen jaren klachten kan geven. De snelheid waarmee slagaderverkalking zich als ziekte openbaart, hangt af van het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam en van de aanwezigheid van risicofactoren, zoals bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.
Voorkomen Een gezonde leefstijl helpt voortijdige slagaderverkalking te voorkomen. Aanwezige risicofactoren moeten zo goed mogelijk behandeld worden.

Cholesterolverlagende voeding

Eet je cholesterol omlaag

LDL-cholesterol wordt in de volksmond ook wel slechte cholesterol genoemd meldt gezondheidsnet.be Als deze vorm van cholesterol gaat oxideren, kan hij je vaatwanden beschadigen en zo hart- en vaatziekten veroorzaken. Hoe ga je oxidatie tegen? Met voeding rijk aan antioxidanten.Veel mensen met een te hoge cholesterol krijgen van hun arts pillen voorgeschreven. Deze zijn een snelle, maar ook dure oplossing, en soms zijn ze onnodig. Vaak volstaat het om je voedings- en leefgewoonten aan te passen.Zo zijn er heel wat voedingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen, en zijn er heel wat plantaardige producten die helpen om je cholesterol te verlagen.Plantaardige vetstoffenZo kan je als smeer- en bereidingsvet best plantaardige vetstoffen gebruiken, zoals margarines, minarines of oliën. Ze bevatten geen cholesterol en vooral onverzadigde vetzuren. Er is een eenvoudig regeltje om hartvriendelijke vetstoffen te herkennen: ze zijn vlot smeerbaar of vloeibaar, zelfs wanneer ze uit de koelkast komen.Rode wijnDrink dagelijks één à twee glazen rode wijn. Rode wijn verhoogt de goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Deze kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot. Er zijn tegenwoordig ook voedingssupplementen op de markt die het beste uit rode wijn bevatten.Blauwe bessenEr zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan bosbessen. Onderzoekers hebben in blauwe bessen een antioxidant gevonden dat dezelfde eigenschappen heeft als de stof die zorgt voor de gezonde cholesterolverlagende eigenschap van rode wijn.TomatenOok antioxidanten in tomaten hebben een preventief effect op aderverkalking. De dagelijkse consumptie van minstens twee glazen tomatensap is genoeg om de LDL-oxidatie aanzienlijk te verminderen.WalnotenEen studie van de University of California heeft bevestigd dat walnoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen. De studie toonde aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen. Ook een Spaanse studie, die is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, kwam tot de conclusie dat walnoten beschermen tegen hart- en vaatziekten.Groene theeDagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dat is gebleken uit jarenlang onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken, hadden 26 procent minder kans om te sterven aan een hart- en vaatziekte dan diegenen die minder dan één kop per dag consumeerden.Te mijdenVoorbeelden van erg cholesterolrijke voedingsmiddelen zijn eidooiers, camembert en bloedworst. Beperk daarom het aantal eieren per week, kies voor magere zuivelproducten in plaats van (half)volle, vervang vette kazen door magere varianten, en doe dat ook voor vlees. Ook koekjes, chocolade, gebak, koffiekoeken en sandwiches bevatten veel vet, net als kant-en-klare gerechten.Veel mensen met een te hoge cholesterol krijgen van hun arts pillen voorgeschreven. Deze zijn een snelle, maar ook dure oplossing, en soms zijn ze onnodig. Vaak volstaat het om je voedings- en leefgewoonten aan te passen.Zo zijn er heel wat voedingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen, en zijn er heel wat plantaardige producten die helpen om je cholesterol te verlagen.

bron: gezondheidsnet.be
Publicatiedatum: 3-2-2009

Automaat met fruit in plaats van frisdrank

Leerlingen van de Tuinbouwschool haalden voor het eerst appelen en peren uit de eigen fruitautomaat. Het proefproject loopt de komende maand nog in drie andere Truiense scholen. Nadien worden ook in andere Vlaamse scholen fruitautomaten geplaatst.'Model voor dit initiatief staat het project met melkautomaten dat nu al in zestig scholen loopt. Het Vlaams Centrum voor Agromarketing (Vlam) ondersteunt die actie, het koopt de automaten aan en verhuurt ze aan scholen. Net als voor de melkautomaten willen we de levering van het fruit aan grote distributeurs overlaten. De scholen kunnen in dat geval de toestellen kopen of huren.'Het proefproject is een initiatief van de gemeentelijke Raad voor Land-, Tuinbouw- en Fruitteelt. De BFV (Belgische Fruitveiling) staat in voor de levering van fruit.Ook Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren (CD&V) liet op de bijeenkomst van de Studiekring weten dat Vlaanderen van Europa 900.000 euro krijgt voor de schoolfruitcampagne 'TuttiFrutti'. De Vlaamse Regering legt daar nog eens hetzelfde bedrag bij. Via het Tutti Frutti-programma krijgen kinderen in 1.300 Vlaamse scholen een keer per week een stuk fruit.

bron: nieuwsblad.be

Tien gezonde dingen die we nooit eten

Gezonde voeding is in. En toch zijn er heel wat gezonde voedingswaren die we zomaar links laten liggen. De Amerikaanse voedingsdeskundige Dr. Jonny Bowden stelde een lijst op met etenswaren gezond én gemakkelijk te vinden zijn, maar die we om onduidelijke redenen toch niet altijd enthousiast in onze winkelkarren zwieren.

1. Rode biet

Rode bieten zijn een rijke bron van foliumzuur en rode pigmenten, die kanker kunnen tegengaan. Helaas wordt deze groente vaak gemeden omwille van haar lichte aardsmaak. Weinig mensen weten dat die smaak na het koken zo goed als verdwijnt.

2. Kool

Van bloemkool over broccoli en tot spruiten, iedereen vindt wel een koolsoort die zijn tong pleziert. Alle koolsoorten bevatten weldadige voedingsstoffen zoals sulforafaan, een chemische stof die je zou beschermen tegen kanker.

3. Snijbiet

De smaak van deze groene bladgroente ligt ergens tussen rode bieten en spinazie. Het is een oude groente die barst van de carotenoïden. Dat is een soort gele en rode kleurstoffen, die de veroudering van je ogen tegengaat.

4. Kaneel

Kaneel is niet alleen een doordringende smaakmaker in zoete gerechten, maar kan ook perfect gebruikt worden in vlees- en groentegerechten, om ze een bruin tintje te geven. Het zou helpen om de bloedsuikerspiegel en cholesterol te controleren. En toch eten we er te weinig van.

5. Granaatappels

Deze donkerrode vrucht kan afschrikken door de vele pitten en vellen, maar de volhouder die elke pit pelt, wordt beloond met tongstrelende sappig- en zoetheid. Persen is natuurlijk ook een optie. Granaatappels zitten vol kalium, vitamine C en antioxidanten, en lijkt de bloeddruk te verlagen.

6. Gedroogde pruimen

Pruimen bevatten veel antioxidanten en vezels, naast weinig proteïnen, vet en koolhydraten. Gedroogde exemplaren zijn bovendien zeer bevorderlijk voor de stoelgang. Ook gemakkelijk te verwerken in sauzen en lekker te combineren met zoutwaar zoals kaas en konijn.

7. Pompoenpitten

Dit voedzaamste deel van de pompoen vol eiwitten, ijzer en magnesium wordt al te vaak over het hoofd gezien. Geroosterd als snack of verwerkt in gerechten bevat één gram pitten evenveel eiwitten als een vol glas melk. Ze zouden ook angst en depressie tegengaan.

8. Sardienen

Niet alles wat in blik zit, is ongezond. Sardienen bevatten veel omega-3, vetzuren die het lichaam niet kan aanmaken en die we dus uit voedsel moeten halen. Bovendien zijn de visjes rijk aan calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en mangaan.

9. Kurkuma

“De superster van de kruiden”, goed tegen ontstekingen en tegen kanker.

10. Bosbessen

Bosbessen zorgen voor een beter geheugen. Je kan ze wel het niet het hele jaar door kopen, maar bevroren exemplaren zijn vast en zeker een goed alternatief.

Kijk op het gastronomennet voor lekkere recepten met sardienen, bosbessen of kurkuma.bron: gezondheidsnet.be

Rode uien het krachtigst tegen griep

Soms werkt een griepprik, soms ook niet. Als u meer kans wilt hebben deze winter goed door te komen moet u meer appels, bosbessen broccoli, spinazie, sla en uien eten. Die bevatten allemaal quercetine, een krachtige antioxidant die de kans op griep bij muizen aanzienlijk verminderde. Onderzoek brengt de consumptie van veel quercetine ook in verband met verminderde kans op verkoudheid, aldus Mark Davis, onderzoeker aan de universiteit van South Carolina. Zijn strategie ter voorkoming van virussen omvat (naast het mijden van zieke mensen en vaak handen wassen) het eten van veel quercetinerijk voedsel. Rode uien zijn het best, zegt hij. Ze bevatten vier maal zoveel quercetine als de meeste andere producten. Eet ze rauw of gebakken. Na bereiding van het voedsel kan quercetine makkelijker worden opgenomen.