maandag 29 december 2008

Acerola

Acerola (MALPIGHIA PUNICIFOLIA)

Acerola heeft een heerlijke zoet-zure smaak. Van alle vruchten bezit de Acerola het hoogste vitamine C gehalte, tot wel 80 maal meer dan de sinaasappel!!! Vitamine C is weerstand verhogend en verzorgt ons afweersysteem. Vitamine C is een antioxidant en ondersteunt de verzorging van onze gezonde lichaamscellen en bloed vaten. Verder speelt het een belangrijke rol in het onderhoud van onze tanden, tandvlees, huid en beendergestel.
De Acerola of West-Indische kers behoort tot de botanische familie van de Malpighiaceae en is afkomstig uit het tropische gedeelte van Zuid-Amerika. De meest voorkomende en bekendste vertegenwoordigers uit deze familie zijn de lianen.
De West-Indische kers stamt oorspronkelijk vermoedelijk van het Mexicaanse schiereiland Yucatán. De Acerola of West-Indische kers is een steenvrucht die botanisch gezien niet verwant is aan de kers zoals die in ons land voorkomt. De vruchten worden 1 tot 3 cm in doorsnee en groeien aan struiken die 3 meter hoog kunnen worden. De vrucht heeft een geel-oranje tot rode, dunne schil. Het sappige, zachte vruchtvlees heeft, voor zover bekend, het hoogste gehalte aan vitamine C (3000 mg per 100 g vruchtvlees). De West-Indische kers kan 3 tot 4 keer per jaar geplukt worden.
Door het zachte vruchtvlees is het helaas bijna onmogelijk en zeer kostbaar om West-Indische kersen te exporteren zonder de vruchten te beschadigen. Daarom worden de vruchten verwerkt tot sap en in vloeibare vorm geëxporteerd. Dit sap wordt gebruikt om het vitamine C-gehalte van dranken en levensmiddelen te verhogen en voor het maken van jam en ijsproducten.

Geen opmerkingen: