donderdag 19 maart 2009

Groente al lang niet meer zo goed voor U als vroeger.


Volgens nieuwe onderzoeken uit de Verenigde Staten, smaken groenten niet alleen slechter dan in de dagen van onze grootouders, maar ze bevatten ook veel minder voedingsstoffen. De gemiddelde groente uit de supermarkt bevat 5 % tot 40 % minder mineralen zoals magnesium, ijzeren, calcium en zink dan de groente van vijftig jaar geleden.

De groentes van vandaag is veel groter, maar bevatten niet meer voedingsstoffen. Jumbo-sized producten bevat in feite meer "droge stof", waardoor concentraties van mineralen verminderen.

Een extra probleem is het "genetische verdunningseffect," die voorkomt bij selectieve kweek voor meer rendement, wat heeft geleid tot afname van eiwitten, aminozuren en mineralen. Kwekers gaan voornamelijk voor producten met een hoog koolhydraat gehalte. 

En tenslotte, ten gevolge van de groeiende opkomst van chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen, worden moderne gewassen sneller geoogst dan ooit, wat betekent dat de producten minder tijd hebben om voedingsstoffen op te nemen vanuit synthese of uit de bodem.

Bronnen:

  Time February 17, 2009

  The Journal of HortScience February 1, 2009

Geen opmerkingen: