.
Voedingsvezels vormen een bestanddeel van plantaardige voeding.
Ze zitten in groente, fruit en volkoren producten. Deze vezels zijn onverteerbaar maar zeer essentieel voor onze gezondheid en spijsverteringsproces.
Een dieet dat rijk is aan voedingsvezels draagt bij aan een goede spijsvertering en een gezond lichaamsgewicht, gaat constipatie tegen en helpt het risico op hart- en vaatziekten terug te dringen. Voor volwassenen wordt een minimum van twintig tot 35 gram voedingsvezels per dag aanbevolen, maar de meeste mensen komen aan hooguit de helft daarvan.
Het beste is het om het gehalte voedingsvezels geleidelijk aan op te voeren, anders kunnen spijsverteringsklachten ontstaan.
De term ‘voedingsvezel’ verwijst naar een groep heel verschillende stoffen, vooral koolhydraten: van pectine tot psyllium en van inuline tot cellulose en gom. Deze stoffen hebben één ding hetzelfde: het zijn stoffen uit planten die voor mensen niet te verteren zijn. Dat betekent dat ze niet worden opgenomen in de dunne darm. Ze komen dus in z'n geheel aan in de dikke darm.
Voedingsvezels geven geen voedingsstoffen aan het lichaam. Wel zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking. Een tekort aan voedingsvezels veroorzaakt darmproblemen, zoals een te trage stoelgang, obstipatie en aambeien of divertikels uitstulpingen van de dikkedarmwand). Vezelrijk eten is ook belangrijk om overgewicht te voorkomen. Want hoewel voedingsvezels nauwelijks calorieën leveren, geven ze wel een verzadigd gevoel. Verder hebben sommige vezels een gunstig effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Daarmee verkleinen ze het risico op hart- en vaatziekten en mogelijk ook diabetes type 2. Misschien verkleinen voedingsvezels ook het risico op dikkedarmkanker. Dit is nog niet zeker.
Belangrijke bronnen van voedingsvezels in Nederland zijn (volkoren)brood, aardappelen en groente en fruit. Als richtlijn geldt voor volwassenen zo’n 30-40 gram voedingsvezels per dag. Daarbij heeft het de voorkeur voedingsvezels via het eten binnen te krijgen. Het is aan te raden voorzichtig te zijn met voedingsvezelpreparaten: gebruik deze alleen in overleg met arts of diëtist.
maandag 8 juni 2009
Eet genoeg vezels
Labels:
fit,
Fruit,
fruit en groenten,
gezond,
groenten,
groenten en fruit,
puur fruit
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten