zaterdag 31 januari 2009

Pigment in groenten en fruit tegen slagaderverkalking



Groenten en fruit zijn niet alleen vitaminerijk, Britse onderzoekers hebben nu een pigment erin ontdekt dat bestand is tegen slagaderverkalking. Dit dichtslibben van de slagader lijdt tot hartziekten. Het geel tot dieprood pigment, luteïne genaamd, zit onder meer in groene bladgroenten zoals spinazie, maar zorgt ook voor de gele kleur in eierdooiers.
De wetenschappers onderzochten honderd mannen en vrouwen. Daarbij controleerden ze de dikte van de grote slagader in de nek. Tekenen van verkalking aan deze ader zijn betrouwbare indicatoren om slagaderverkalking in het hele lichaam en de bloedvaten naar het hart te meten. Bij de personen met het hoogste gehalte luteïne in hun bloed, slibte de slagader in de nek het minst dicht. De personen met het laagste gehalte, vertoonden een vijf keer zo grote stijging. Hoe hoger de dosis luteïne, hoe kleiner de chemische reactie.
Luteïne zit onder andere in broccoli, sla, komkommer, erwten, asperges, avocado's, bonen, spruiten, kolen, selderie, spinazie en waterkers.

Geen opmerkingen: