dinsdag 3 maart 2009

Groenten en fruit versus voedingssupplementen

U kunt er voor kiezen om in plaats van vers groenten en fruit voedingssupplementen te nemen. Het kan u een gevoel van gemoedsrust geven, u zou dan immers alles wat het lichaam dagelijks nodig heeft tot u genomen hebben.
Enkele kanttekeningen moeten hierbij echter gemaakt worden : het is niet voor alle mogelijke voedingssupplementen onderzocht of ze daadwerkelijk door het lichaam opgenomen worden. Het lichaam heeft vaak een combinatie van stoffen in de juiste verhouding nodig. Ook de regel "baadt het niet, dan schaadt het niet" gaat niet helemaal op : je kunt wel degelijk een te hoge dosis van bepaalde voedingsstoffen binnen krijgen.
Als het niet anders kan, kunnen de kwalitatief betere voedingssupplementen een goede oplossing zijn. Bijvoorbeeld voor oudere mensen die moeite hebben normale voeding tot zich te nemen of kinderen die bepaalde produkten niet lusten of mensen met een snel en gejaagd leven.
Hier enkele voordelen :

  • een gemakkelijke manier om goede voeding aan uw eetpatroon toe te voegen
  • smaak speelt nauwelijks een rol (capsules e.d. zijn vaak smaakloos)
  • goed bewaarbaar (droog en koel), zonder kwaliteitsverlies
  • makkelijk mee te nemen, altijd bij de hand
  • uitgebalanceerd, alles in de de juiste verhouding.


Voedingssupplementen geven aanvulling op de voeding. Het zijn dus geen vervangende middelen die gezonde voeding overbodig maken. In het geval van vitamine- en mineralengebreken door lijnen, zwangerschap, bij ziekte en stress vullen ze het tekort aan, zodat het lichaam goed en gezond kan blijven functioneren. Voor rokers en sporters geldt dat ze er beter aan doen voedingssupplementen te slikken.

Geen opmerkingen: