dinsdag 31 maart 2009

Zin in een tussendoortje? Geef de voorkeur aan een stuk fruit boven een glas fruitsap



Volgens Amerikaanse onderzoekers, zou het eten van een stuk fruit het verzadigingsgevoel meer verhogen en tegelijkertijd de aanvoer van calorieën doeltreffender maken dan het consumeren van vruchtenmoes of fruitsap. Een woordje uitleg...

Een stuk fruit, sap of moes? Een kwestie van verzadiging!

We weten tegenwoordig dat een stuk fruit eten het verzadigingsgevoel meer doet stijgen dan het drinken van fruitsap, maar de impact van de verschillende vormen fruit op de aanvoer van calorieën moet nog vastgesteld worden. In tegenstelling tot een stuk fruit, bevat fruitsap, zelfs vers geperst, relatief weinig vezels, tenzij het verrijkt is met vezels. Volstaat dit verschil om uit te leggen dat stukken fruit het verzadigingsgevoel meer doen stijgen? Het volgende experiment toont aan dat het niet het geval is.


Fruit in verschillende vormen

Onderzoekers hebben de impact gemeten van verschillende vormen fruit, geconsumeerd vóór een maaltijd, op het verzadigingsgevoel en de aanvoer van calorieën. Gedurende vijf weken, hebben 58 volwassenen éénmaal per week een fruittussendoortje gekregen (een hele appel, appelmoes, appelsap al dan niet verrijkt met vezels)* of geen tussendoortje (als controle) vóór een testmaaltijd naar keuze een kwartier nadien.

* er werd voor gezorgd dat gewicht en aantal calorieën vergelijkbaar waren


Eén appel per dag… verwijdert het hongergevoel

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat een appel eten de calorieaanvoer van de maaltijd (inbegrepen het tussendoortje) met 15% vermindert ten opzichte van de controlepersonen. De aanvoer van calorieën was eveneens lager dan bij mensen die appelmoes of appelsap (al dan niet verrijkt met vezels) vóór de maaltijd gekregen hadden.

Wat het verzadigingsgevoel betreft na het eten van een tussendoortje, hadden de verschillende vormen fruit ook een invloed. Algemeen beschouwd, kunnen we bevestigen dat het eten van een appel het verzadigingsgevoel doeltreffender verhoogde dan de appelmoes of het appelsap. De toevoeging van vezels bij het appelsap om het natuurlijke gehalte te bereiken, had geen invloed op het verzadigingsgevoel.


Beter eten dan drinken

Deze gegevens laten veronderstellen dat een stuk fruit gemakkelijker leidt tot een gevoel van verzadiging dan moes of sap, en dat fruit eten vóór de maaltijd de aanvoer van calorieën kan verminderen. Deze resultaten komen grotendeels overeen met eerdere bevindingen die betrekking hadden op de calorieën van suikerhoudende dranken: deze calorieën worden door de hersenen blijkbaar moeilijker beheerd. De hersenen nemen de calorieën van suikerhoudende dranken inderdaad niet met dezelfde doeltreffendheid op. Met andere woorden, de calorieën afkomstig van dranken worden door het lichaam niet in dezelfde mate opgemerkt als de calorieën van vast voedsel, waardoor het verzadigingsgevoel later optreedt en wij dus meer gaan eten…



Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige
30/03/2009
Flood-Obbagya JE, Appetite, april 2009

Geen opmerkingen: