maandag 30 maart 2009

Vol energie in zes weken

Heb je ook een haatverhouding met de wekker? Slinkt jouw energie weg en krijg je het steeds moeilijker om je te concentreren? Oververmoeidheid is één van de kwalijke gevolgen van ons druk bestaan. Dokter Frank Lipman, auteur van het boek 'End Exhaustion, feel great again', beschrijft de opkikkers die nodig zijn om je overdag superwakker te houden en 's nachts zalig doen slapen.

1. Weg met cafeïne
Ban koffie, dat is de eerste stap om overmoeidheid te bannen, stelt de auteur. Cafeïne houdt je lichaam meer dan zeven uren wakker en blokkeert tegelijk ook neurotransmitters die je doen inslapen. Alcohol werkt net zo verstorend. Het belemmert de zuurstofopname naar je hersenen en bevat teveel suikers.

2. Weg met suikers
Een namiddagdipje wordt al vlug opgelost met een stevige snack. Niet doen. Suiker put op langere termijn je lichaam volledig uit omdat het steeds meer nood heeft aan suikers. Vervang de geraffineerde suikers liever door vers fruit of verse groenten als broccoli. Zij brengen je lichaam terug in balans brengen.

3. Geen verzadigde vetten
Wie uitgeput is, springt maar beter matig om met verzadigde vetten. Zij zorgen er in ons lichaam voor dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. Een hoog cholesterolgehalte kan als gevolg hebben dat er vet op de wanden van de bloedvaten wordt afgezet en dat zo de bloedvaten dicht kunnen slibben. Door het dichtslibben van de bloedvaten, heb je een hogere kans op hart- en vaatziekten. Ook blokkeren ze goede vetten zoals omega 3, die net nodig zijn om je hersenen optimaal te laten functioneren.

4. Rijk ontbijt
Maak ontbijt en middagmaal tot de belangrijkste maaltijden van de dag. Die maaltijden mogen best wel proteïnen en vetten bevatten. 's Avonds eet je meer fruit, groenten en granen die relaxen en je lichaam ontgiften.

5. Kleur op tafel
Het is erg belangrijk om dagelijks een rijk gamma aan kleurrijk voedsel te eten. De aanwezige stoffen in de verschillende kleuren geven het voedsel geur, smaak en kleur en beschermen elk plekje in ons lichaam.

6. Slimmer slapen
De belangrijkste regel is: kijk geen tv in bed. Gebruik je bed ook voor niets anders dan om te slapen en te seksen. Het licht op je tv geeft aan het lichaam het signaal dat het overdag is, zodat je moeilijker in slaap valt.

7. Adem juist
Een letterlijke adempauze kan, nét voor het slapen gaan, geen kwaad. Zoek een comfortabel plekje, zet je neer en concentreer je vijf minuten op het in- en uitademen. Een ideale manier om je geest en lichaam te ontspannen.

8. Yoga
Yoga is een ideale manier om te ontstressen, zonder veel energie te verspillen.

9. Zoek de zon op
De zon houdt je geest wakker en alert. De lente en zomer zouden daarbij de ideale periode moeten zijn om je geest en lichaam een boost te geven.

Geen opmerkingen: