maandag 19 januari 2009

Cholesterol

Gezond eten doet uzelf!

Wat is het probleem?
Teveel mensen sterven vroegtijdig aan hart- en vaatziekten en kanker!

De oorzaak wordt gevormd door de drie belangrijkste gezondheidsrisico’s, te weten:
Verhoogd cholesterol: verhoogt de kans op hart- en vaatziekten
Slechte spijsvertering: veroorzaakt darmklachten
Overgewicht: veroorzaakt o.a. Diabetes (type 2)

Waarom is het een probleem?
U kent vast het gezegde: "Gezonde mensen hebben vele wensen, zieke mensen slechts één'!" Het klinkt als tegeltjeswijsheid, totdat u er zelf mee wordt geconfronteerd. Veel mensen hebben er weinig voor over om niet ziek te worden, maar hebben er alles voor over om beter worden. Waarom? Ervoor zorgen dat u (onnodig) ziek wordt voorkomt ontzettend veel stress en problemen. Klinkt logisch toch? Gelukking beseffen steeds meer 'gezonde' mensen dit simpele principe. U ook?

Maar ik voel met nog gezond, dus ik heb geen probleem!
Gezondheid is een groot goed dat we moeten koesteren. Net zo goed dat we ervoor zorgen dat onze auto in conditie blijft, moeten we er ook voor zorgen dat ons lichaam in conditie blijft. U kunt (als voorbeeld) met uw auto net zo lang doorrijden tot dat de motor vastloopt, maar het heeft daarna weinig zin om de motor van nieuwe olie te voorzien. Het kwaad is dan al geschied. Met drastische maatregelen is de motor soms nog te repareren, maar in de meeste gevallen is er, ondanks de herstelwerkzaamheden, sprake van blijvende schade. Voorzie uw lichaam dus tijdig van verse ‘olie’.

Wat is de oorzaak?
Onze levenstijl en voeding zijn van grote invloed op ons welbevinden. Daarnaast legt onze samenleving enerzijds een steeds zwaardere belasting op onze schouders en anderzijds bevat ons voedsel steeds minder essentiele vitamen, mineralen en met name vezels. Als gevolg hiervan is er geen balans meer in ons dagelijks leven. Factoren als (te veel) roken, drinken van (te veel) alcohol, weinig lichaamsbeweging, veel stress en onvoldoende nachtrust zorgen er daarnaast voor dat we ons lichaam langzaam maar zeker uitputten.

Wat is het gevolg?
Steeds meer mensen hebben last van overgewicht (zelf kinderen op jonge leeftijd). We worden geconfronteerd met een verhoogd cholesterol waardoor onze aderen langzaam maar zeker dichtslibben. We ervaren een verminderde levenskwaliteit, zijn vaker moe, voelen ons minder fit en uiteindelijk lopen we een (sterk) verhoogd risico om vroegtijdig te overlijden aan wat in de volksmond ‘welvaartziekten’ wordt genoemd. Uw cholesterol verlagen is een belangrijke stap om uw gezondheid te verbeteren.

Daar komt bij dat de gezondheidszorg jaarlijks miljarden euro’s kost om ziektes te genezen. Daar betalen wij allemaal voor een belangrijk deel aan mee. Al zou maar een klein percentage van deze ziektes kunnen worden voorkomen, dan bespaart dit u en de maatschappij niet alleen veel geld, het biedt u een veel hogere levenstandaard omdat u niet (onnodig) ziek bent geworden. Ook mensen die steeds bewust geleefd hebben en daarom denken dat ze gezond oud worden kunnen zich behoorlijk bedrogen voelen, als ze plotseling ernstig ziek worden of een grote kans lopen om vroegtijdig te overlijden, want sommige welwaartziektes zijn sluipmoordenaars!

Wat gebeurt er bij een te hoog cholesterol?

Wanneer het cholesterolgehalte in het bloed te hoog is, zet deze zich vast op de aderwanden. Veel aanslag door een hoge cholesterol doet de aders verharden. Na een tijdje verstoppen deze volledig, waardoor er geen zuurstofrijk bloed naar het hart getransporteerd kan worden. Dit leidt natuurlijk tot een hartaanval of, wanneer een ader naar de hersenen verstopt geraakt, tot een herseninfarct.

Het hele proces werkt ongeveer op deze manier: als er teveel LDL in het bloed aanwezig is, kan de VLDL niet alle LDL transporteren, waardoor LDL deeltjes vrij in het bloed bewegen. HDL heeft als taak om LDL uit het bloed te verwijderen, maar omdat er teveel LDL in het bloed aanwezig is, kan de HDL niet alles "opruimen".

Er blijven dus deeltjes LDL zich vrij in het bloed bewegen. Vrije radicalen doen de LDL oxideren, net zoals lucht voedsel doet bederven. De geoxideerde LDL deeltjes zetten zich vast op de aderwand, waar ze aanslag vormen. De triglyceriden doen hier nog een schepje bovenop en zetten zich ook vast op de aderwand.

De aanslag verkalkt, waardoor de aderwand hard en onflexibel wordt. Hoe hoger het cholesterol gehalte in het bloed, hoe sneller er aanslag gevormd wordt, hoe sneller de aders verkalken.

Mogelijke ziektes door een te hoge cholesterol.

Na een tijd is er zoveel aanslag in de aders aanwezig, dat het hart harder moet pompen om het zuurstofrijke bloed doorheen het volledige lichaam te transporteren. Het resultaat is dat de bloeddruk de hoogte ingaat.

Wanneer er niets wordt gedaan aan het hoge cholesterol gehalte in het bloed, blijven de aders dichtslibben. Plotseling kan er helemaal geen bloed meer door de ader getransporteerd worden. Hierdoor wordt het hart afgesloten van bloed, wat leidt tot een hartaanval. Wanneer de hersenen, door een verstopte ader, niet meer van bloed voorzien worden, spreekt men van een herseninfarct. Je merkt dat cholesterol een complexe materie is: het is essentieel voor de werking van het lichaam, maar een teveel kan leiden tot hartziektes, herseninfarcten en zelfs tot de dood. Het is dus zeer belangrijk om het cholesterol gehalte onder controle te houden.

Morgen : cholesterol verlagen met Groenten en Fruit.

Geen opmerkingen: