maandag 19 januari 2009

Olie uit algen even gezond als visolie

Olie uit algen is net zo gezond als visolie. Dat blijkt uit labexperimenten en dierproeven uitgevoerd door de Wageningse promovendus Vincent van Beelen en gepubliceerd in het vakblad Food & Chemical Toxicology. Het voordeel van algenolie boven visolie is dat algenolie niet bijdraagt aan overbevissing en geen risico geeft op verontreiniging met bijvoorbeeld zware metalen. Bovendien is de olie geschikt voor vegetariërs.

Omega-3-vetzuren verminderen waarschijnlijk de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten en zouden de hersenfuncties stimuleren. Ze zitten niet alleen in (vette) vis, maar ook in microalgen die te kweken zijn in bioreactoren. Algenolie is al op de markt, maar het was tot op heden onduidelijk of deze olie even effectief was als olie uit vis.

Van Beelen onderzocht daarom het effect van algenolie op menselijke darmkankercellen in laboratoriumproeven. In lagere concentraties bleek algenolie net zo goed als visolie in staat de ontwikkeling van de kankercellen te remmen. In hoge concentraties was de algenolie voor kankercellen net zo giftig als reguliere visolie.

Eerder dit jaar publiceerde de promovendus in FEBS Letters het werkingsmechanisme van omega-3-vetzuren bij de bescherming tegen kanker.Algenolie is duurder dan visolie. Ingrediëntenfabrikanten als BASF experimenteren onder meer met snel groeiende genetisch gemodificeerde bacteriën die grote hoeveelheden van de gewenste vetzuren kunnen produceren. Hiermee is de kostprijs van algenolie te verlagen.

Bron: VMT Nieuwsbrief, 15-01-2007
__________________

Geen opmerkingen: