maandag 19 januari 2009

Een uitgebalanceerde voeding

Experts zijn het eens: één van de belangrijkste manieren om te proberen onze gezondheid te behouden, de levenskwaliteit en levensverwachting te verbeteren, is het hebben van een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon, gecombineerd met een actieve, gezonde levenswijze.
Een uitgebalanceerd voedingspatroon is gebaseerd op groenten, fruit en koolhydraatrijke voedingsmiddelen (bij voorkeur volle granen), met kleinere hoeveelheden mager vlees, vis, noten en zuivelproducten. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vetten en suikers zouden maar een klein deel van een gezond voedingspatroon mogen uitmaken.

Een toenemend aantal onderzoeksrapporten toont het belang van een uitgebalanceerde voeding en levenswijze voor een goede gezondheid aan.
Bijna iedere dag benadrukt een nieuw onderzoek of nieuwsbericht de voordelen van een goede voedingskeuze, in het bijzonder de voordelen van het eten van meer groenten en fruit.

Groenten en fruit bieden een ongeëvenaard scala aan voedingsstoffen, dat wil zeggen essentiële microvoedingsstoffen met antioxidanten, vitaminen, mineralen en fytonutriënten, voeding in een vorm die niet kan worden nagemaakt. De duizenden voedingsstoffen zoals aanwezig in groenten en fruit werken samen, dus in synergie, zoals de wetenschap nu pas begint te ontdekken.

De boodschap is duidelijk: we hebben iedere dag meer volwaardige voeding met groenten en fruit nodig in ons voedingspatroon. Dit is iets waar we onze gezondheid mee kunnen verbeteren en waar iedereen het mee eens is.

Geen opmerkingen: