zaterdag 28 februari 2009

Groenten en fruit = gezond

Groenten en fruit bevatten heel wat nuttige stoffen zoals anti-oxidanten en vitaminen die het lichaam tegen hart- en vaatziekten beschermen en kanker helpen voorkomen. Flavonen, carotenoïden, lycopeen en een hele reeks vitaminen zijn enkele voorbeelden van stoffen met positieve eigenschappen die van nature in groenten en fruit voorkomen. Deze stoffen worden samengevat ook bio-actieve stoffen genoemd.

Recent zien we dat de landbouw allerlei pogingen onderneemt om de hoeveelheid bio-actieve stoffen in groenten en fruit te verhogen. Op natuurlijke wijze of via genetische modificatie doet men het gehalte anti-oxidanten toenemen. Tomaten staan al lang bekend om hun hoog gehalte aan lycopeen. Lycopeen is een anti-oxidant die verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten. Deze bio-actieve stof is één van de krachtigste bestrijders van vrije radicalen in ons lichaam.

Wetenschappers in de VS verrichten dan weer onderzoek naar sulforafaan glucosinolaat in broccoli. Deze stof komt van nature voor in broccoli maar men tracht de hoeveelheid ervan nog te verhogen. Ook sulforofaan heeft een kankerwerende werking.

zaterdag 21 februari 2009

Wortelen voor mooie ogen?

03/02/2009
Iedereen kent ongetwijfeld het grapje: "Waarom zie je nooit konijnen met een bril? Omdat zij veel worteltjes eten." Wat is hiervan aan?
Wortelen, een bron van bèta-caroteen
Wortelen bevatten zeer veel bèta-caroteen dat deel uitmaakt van de groep van de carotenoïden. Als één van de weinige carotenoïden kan bèta-caroteen in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Daarom wordt het ook pro-vitamine A genoemd. Vitamine A komt ook als dusdanig voor in de voeding, namelijk in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, eidooier en (half)volle melk en melkproducten.

Vitamine A en onze ogen
Vitamine A is onder meer nodig voor het goed functioneren van de ogen, met name voor het aanpassen van de ogen aan de duisternis. Nachtblindheid kan het gevolg zijn van een langdurig en ernstig tekort aan vitamine A. De meest ernstige vorm van een vitamine A-gebrek is xeroftalmie of uitdroging van de ogen waarbij uiteindelijk letsels aan de cornea ontstaan die kunnen leiden tot volledige blindheid. Veel kinderen in ontwikkelingslanden worden hiervan het slachtoffer. Eén van de pistes die men volgt om hieraan te verhelpen is onder meer proberen om het gehalte aan bèta-caroteen in hun voeding te verhogen.

Van bèta-caroteen naar vitamine A
Er wordt aanbevolen dagelijks 600 tot 700 µg vitamine A (uitgedrukt in retinolequivalenten) per dag in te nemen. Deze hoeveelheid kan gemakkelijk door een evenwichtig samengestelde voeding worden aangebracht, temeer omdat vitamine A ook uit bèta-caroteen kan worden gevormd. Om een deel vitamine A te vormen heb je wel 6 maal zoveel bèta-caroteen nodig.
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A. De naam bèta-caroteen is trouwens afgeleid van het woord wortel (carrot) omdat het in 1831 voor het eerst geïsoleerd en gezuiverd werd uit wortelen. Bèta-caroteen zit ook nog in andere groenten en fruit, zij het in mindere mate, en in het bijzonder in koolsoorten, donkergroene bladgroenten en geel of oranje gekleurde vruchten en groenten.

Te veel vitamine A is schadelijk. Geldt dit ook voor bèta-caroteen?
Een overdreven vitamine A-inname (meer dan 7500 µg per dag), vooral door het verkeerd gebruiken van supplementen of het eten van te veel lever en leverproducten, kan schadelijk zijn, in het bijzonder ook voor de onvoldragen vrucht wanneer je zwanger bent. Van grote hoeveelheden bèta-caroteen zijn daarentegen geen schadelijke gevolgen bekend. Wel kunnen de ogen en de huid een oranje-gele kleur krijgen door te veel bèta-caroteen. Dit verdwijnt echter zodra er minder van wordt geconsumeerd.

Kool kort koken voor grootste gezondheidswerking

Het is beter kool kort te koken dan lang. Het is zelfs beter dan kool rauw te eten. Uit promotieonderzoek van Martijn Vermeulen van TNO in Zeist blijkt dat na het eten van gekookte koolsoorten slechts een klein deel (10%) van voor kool specifieke gezonde isothiocyanaten terecht komt in het bloed. Na het eten van rauwe koolsoorten is dit deel veel groter (60%), maar bevat het bloed korter deze stoffen.
Een oplossing veel isothiocyanaten langdurig in het bloed te laten circuleren zou kunnen zijn om speciale koolsoorten te kweken en deze kort te koken. Koolsoorten bevatten unieke bio-actieve stoffen, glucosinolaten, die bij het kauwen in de mond en later in de darm worden omgezet in isothiocyanaten. Dit zijn de stoffen uit kool met een positief effect op de gezondheid.
Promotieonderzoek
Voor dit onderzoek heeft Martijn Vermeulen twee studies gedaan. De eerste studie is uitgevoerd met drie proefpersonen die 19 verschillende soorten koolsoorten aten. De onderzochte koolsoorten waren naast de bekende koolsoorten zoals spruiten, witte kool, boerenkool en broccoli, ook rucola, tuinkers, mosterd en radijs. Van deze proefpersonen is de urine geanalyseerd op voor dit onderzoek relevante stoffen. In de tweede studie aten acht proefpersonen broccoli, deze proefpersonen gaven bloed en urine. In de urine en in het bloed werden indicatoren geanalyseerd die een maat zijn voor de hoeveelheid opgenomen isothiocyanaten. Beide studies bevestigen dat kort gekookte koolsoorten langduriger gezonde stoffen in het lichaam opleveren. Isothiocyanaten induceren bijvoorbeeld enzymen die zorgen dat giftige stoffen sneller het lichaam verlaten en hebben op deze manier een gezonde werking.
Op dit onderzoek promoveerde Martijn Vermeulen afgelopen vrijdag 13 februari aan de Wageningen Universiteit (promotoren: prof.dr. Peter van Bladeren en prof.dr.ir. Ivonne Rietjes).
Persbericht http://www.tno.nl/ 2009-6

zondag 15 februari 2009

Koken met de magnetron

Wist je dat?

Koken met de magnetron kost veel minder vitaminen dan als je kookt in een pan met water. Veel vitaminen komen dan in het kookvocht terecht, terwijl bij koken in de magnetron over het algemeen veel minder water wordt gebruikt. Daardoor gaan minder vitaminen verloren.

Pruimen zijn het nieuwe superfruit

Bevatten meer antioxidanten die beschermen tegen kanker



Tholen - Een aantal onderzoekers ontdekten dat pruimen meer antioxidanten bevatten dan de supergezonde blauwe bessen. Een pruim bevat evenveel van deze stoffen die beschermen tegen kanker, dan een handvol blauwe bessen. Hiermee is de pruim het nieuwe superfruit. Men is blij met de resultaten aangezien pruimen ook goedkoop zijn, en dus voor iedereen beschikbaar.

Bron: hln.be
Publicatiedatum: Auteur: Colinda Smits

zaterdag 14 februari 2009

Eén op drie Britten vindt gezond eten niet lekker

Eén op drie Britten moet zichzelf verplichten dingen te eten die ze niet lekker vinden in een poging om gezond te leven. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat vooral lever, linzen en spinazie niet populair zijn. Lever, linzen en spinazie zijn de voedingsmiddelen die het meest gehaat worden, maar mensen eten ze wel omdat ze zo gezond zijn. Tijdens een leven eet je meer dan 4.000 porties van dingen die je niet lekker vinden. Vette vis, bruin brood, broccoli, spruit, muesli, uien en champignons staan ook in het lijstje van de meest onpopulaire voedingsmiddelen.
Alternatieven"Iedereen weet wel dat bepaalde voedingsmiddelen gezonder zijn dan andere, maar ik ben echt verbaasd over het aantal mensen dat zichzelf verplicht dingen te eten die ze niet lekker vinden. Zeker omdat het niet zo hoeft te zijn", aldus voedingsexperte Priya Tew. "Er zijn veel gezonde alternatieven, je moet er gewoon naar zoeken. Rundvlees en gedroogde abrikozen zijn een goede bron van ijzer, een goed alternatief dus voor spinazie. Je kunt zelfs sommige groenten verwerken in je eten zodat je ze niet proeft. Zo kun je bolognesesaus perfect met wortels en selder bereiden."
Sushi en avocadoToch zijn er ook voedingsmiddelen die, ondanks hun gezonde eigenschappen, mensen toch weigeren te eten. De helft van de Britten wil geen sushi proeven, 30 procent weigert avocado's in zijn gerechten te gebruiken.

Bron: HLN.be
Publicatiedatum: 21-1-2009

Helft Nederlanders bereid meer wortels te eten voor beter zicht

Specsavers geeft startsein voor eerste Wortelweek



Bijna de helft van de Nederlanders is bereid dagelijks meer dan twee wortels te eten, als dit in het belang van de gezondheid van hun ogen is. Eén op de tien gaat een stap verder en geeft aan dagelijks zelfs méér dan zes worteltjes te willen eten voor scherper zicht. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Specsavers naar de relatie tussen voeding en de gezondheid.
Publicatiedatum: 28-1-2009

Slagaderverkalking

Slagaders zijn bloedvaten die van het hart af lopen naar alle delen van het lichaam. Met uitzondering van de longslagader vervoeren zij zuurstof en voedingsstoffen naar onze organen en weefsels. Slagaderverkalking is een chronische ziekte die de slagaders (arteriën) aantast, waardoor ze vernauwd of afgesloten kunnen raken. De medische term voor slagaderverkalking is atherosclerose.
Wat gebeurt er? De binnenwand van slagaders is bekleed met een enkele laag cellen (endotheelcellen). In deze gladde wand kunnen kleine beschadigingen optreden. Het lichaam probeert die beschadigingen te herstellen en tijdens dit proces klonteren witte bloedcellen en bloedplaatjes samen op de beschadigde plaats. Vetachtige stoffen uit het bloed blijven hieraan kleven. Er ontstaat dan een brijachtige massa, waarop zich onder andere ook kalk kan afzetten. Deze massa wordt weer met een laagje endotheelcellen afgedekt, waarna een verdikking in het bloedvat is ontstaan (plaque).
Gevolgen Deze verdikkingen maken dat de slagaders steeds nauwer worden. Het gevolg hiervan is dat de bloedtoevoer naar organen of lichaamsdelen tekortschiet. Door de verminderde aanvoer van zuurstof functioneren zij slechter. Dit kan geleidelijk gaan, maar kan ook ineens optreden. Dit laatste is het geval wanneer er kleine scheurtjes ontstaan in de beschermende endotheellaag. Om het scheurtje te repareren vormt zich een stolsel. Hierdoor raakt de slagader plotseling verstopt. Het achterliggende weefsel krijgt geen bloed meer waardoor het kan afsterven. Als dit bij het hart het geval is, dan spreken we over een hartinfarct. Raakt een bloedvat in de hersenen afgesloten dan spreken we van een herseninfarct.
Het proces van slagaderverkalking komt al vroeg op gang (na het twintigste levensjaar), maar gaat zo geleidelijk dat het pas na tientallen jaren klachten kan geven. De snelheid waarmee slagaderverkalking zich als ziekte openbaart, hangt af van het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam en van de aanwezigheid van risicofactoren, zoals bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.
Voorkomen Een gezonde leefstijl helpt voortijdige slagaderverkalking te voorkomen. Aanwezige risicofactoren moeten zo goed mogelijk behandeld worden.

Cholesterolverlagende voeding

Eet je cholesterol omlaag

LDL-cholesterol wordt in de volksmond ook wel slechte cholesterol genoemd meldt gezondheidsnet.be Als deze vorm van cholesterol gaat oxideren, kan hij je vaatwanden beschadigen en zo hart- en vaatziekten veroorzaken. Hoe ga je oxidatie tegen? Met voeding rijk aan antioxidanten.Veel mensen met een te hoge cholesterol krijgen van hun arts pillen voorgeschreven. Deze zijn een snelle, maar ook dure oplossing, en soms zijn ze onnodig. Vaak volstaat het om je voedings- en leefgewoonten aan te passen.Zo zijn er heel wat voedingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen, en zijn er heel wat plantaardige producten die helpen om je cholesterol te verlagen.Plantaardige vetstoffenZo kan je als smeer- en bereidingsvet best plantaardige vetstoffen gebruiken, zoals margarines, minarines of oliën. Ze bevatten geen cholesterol en vooral onverzadigde vetzuren. Er is een eenvoudig regeltje om hartvriendelijke vetstoffen te herkennen: ze zijn vlot smeerbaar of vloeibaar, zelfs wanneer ze uit de koelkast komen.Rode wijnDrink dagelijks één à twee glazen rode wijn. Rode wijn verhoogt de goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Deze kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot. Er zijn tegenwoordig ook voedingssupplementen op de markt die het beste uit rode wijn bevatten.Blauwe bessenEr zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan bosbessen. Onderzoekers hebben in blauwe bessen een antioxidant gevonden dat dezelfde eigenschappen heeft als de stof die zorgt voor de gezonde cholesterolverlagende eigenschap van rode wijn.TomatenOok antioxidanten in tomaten hebben een preventief effect op aderverkalking. De dagelijkse consumptie van minstens twee glazen tomatensap is genoeg om de LDL-oxidatie aanzienlijk te verminderen.WalnotenEen studie van de University of California heeft bevestigd dat walnoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen. De studie toonde aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen. Ook een Spaanse studie, die is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, kwam tot de conclusie dat walnoten beschermen tegen hart- en vaatziekten.Groene theeDagelijks enkele koppen groene thee drinken is goed tegen hart- en vaatziekten. Dat is gebleken uit jarenlang onderzoek onder meer dan 40.000 Japanners, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Japanners die meer dan vijf koppen per dag dronken, hadden 26 procent minder kans om te sterven aan een hart- en vaatziekte dan diegenen die minder dan één kop per dag consumeerden.Te mijdenVoorbeelden van erg cholesterolrijke voedingsmiddelen zijn eidooiers, camembert en bloedworst. Beperk daarom het aantal eieren per week, kies voor magere zuivelproducten in plaats van (half)volle, vervang vette kazen door magere varianten, en doe dat ook voor vlees. Ook koekjes, chocolade, gebak, koffiekoeken en sandwiches bevatten veel vet, net als kant-en-klare gerechten.Veel mensen met een te hoge cholesterol krijgen van hun arts pillen voorgeschreven. Deze zijn een snelle, maar ook dure oplossing, en soms zijn ze onnodig. Vaak volstaat het om je voedings- en leefgewoonten aan te passen.Zo zijn er heel wat voedingsmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld om het cholesterolgehalte te doen dalen, en zijn er heel wat plantaardige producten die helpen om je cholesterol te verlagen.

bron: gezondheidsnet.be
Publicatiedatum: 3-2-2009

Automaat met fruit in plaats van frisdrank

Leerlingen van de Tuinbouwschool haalden voor het eerst appelen en peren uit de eigen fruitautomaat. Het proefproject loopt de komende maand nog in drie andere Truiense scholen. Nadien worden ook in andere Vlaamse scholen fruitautomaten geplaatst.'Model voor dit initiatief staat het project met melkautomaten dat nu al in zestig scholen loopt. Het Vlaams Centrum voor Agromarketing (Vlam) ondersteunt die actie, het koopt de automaten aan en verhuurt ze aan scholen. Net als voor de melkautomaten willen we de levering van het fruit aan grote distributeurs overlaten. De scholen kunnen in dat geval de toestellen kopen of huren.'Het proefproject is een initiatief van de gemeentelijke Raad voor Land-, Tuinbouw- en Fruitteelt. De BFV (Belgische Fruitveiling) staat in voor de levering van fruit.Ook Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren (CD&V) liet op de bijeenkomst van de Studiekring weten dat Vlaanderen van Europa 900.000 euro krijgt voor de schoolfruitcampagne 'TuttiFrutti'. De Vlaamse Regering legt daar nog eens hetzelfde bedrag bij. Via het Tutti Frutti-programma krijgen kinderen in 1.300 Vlaamse scholen een keer per week een stuk fruit.

bron: nieuwsblad.be

Tien gezonde dingen die we nooit eten

Gezonde voeding is in. En toch zijn er heel wat gezonde voedingswaren die we zomaar links laten liggen. De Amerikaanse voedingsdeskundige Dr. Jonny Bowden stelde een lijst op met etenswaren gezond én gemakkelijk te vinden zijn, maar die we om onduidelijke redenen toch niet altijd enthousiast in onze winkelkarren zwieren.

1. Rode biet

Rode bieten zijn een rijke bron van foliumzuur en rode pigmenten, die kanker kunnen tegengaan. Helaas wordt deze groente vaak gemeden omwille van haar lichte aardsmaak. Weinig mensen weten dat die smaak na het koken zo goed als verdwijnt.

2. Kool

Van bloemkool over broccoli en tot spruiten, iedereen vindt wel een koolsoort die zijn tong pleziert. Alle koolsoorten bevatten weldadige voedingsstoffen zoals sulforafaan, een chemische stof die je zou beschermen tegen kanker.

3. Snijbiet

De smaak van deze groene bladgroente ligt ergens tussen rode bieten en spinazie. Het is een oude groente die barst van de carotenoïden. Dat is een soort gele en rode kleurstoffen, die de veroudering van je ogen tegengaat.

4. Kaneel

Kaneel is niet alleen een doordringende smaakmaker in zoete gerechten, maar kan ook perfect gebruikt worden in vlees- en groentegerechten, om ze een bruin tintje te geven. Het zou helpen om de bloedsuikerspiegel en cholesterol te controleren. En toch eten we er te weinig van.

5. Granaatappels

Deze donkerrode vrucht kan afschrikken door de vele pitten en vellen, maar de volhouder die elke pit pelt, wordt beloond met tongstrelende sappig- en zoetheid. Persen is natuurlijk ook een optie. Granaatappels zitten vol kalium, vitamine C en antioxidanten, en lijkt de bloeddruk te verlagen.

6. Gedroogde pruimen

Pruimen bevatten veel antioxidanten en vezels, naast weinig proteïnen, vet en koolhydraten. Gedroogde exemplaren zijn bovendien zeer bevorderlijk voor de stoelgang. Ook gemakkelijk te verwerken in sauzen en lekker te combineren met zoutwaar zoals kaas en konijn.

7. Pompoenpitten

Dit voedzaamste deel van de pompoen vol eiwitten, ijzer en magnesium wordt al te vaak over het hoofd gezien. Geroosterd als snack of verwerkt in gerechten bevat één gram pitten evenveel eiwitten als een vol glas melk. Ze zouden ook angst en depressie tegengaan.

8. Sardienen

Niet alles wat in blik zit, is ongezond. Sardienen bevatten veel omega-3, vetzuren die het lichaam niet kan aanmaken en die we dus uit voedsel moeten halen. Bovendien zijn de visjes rijk aan calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper en mangaan.

9. Kurkuma

“De superster van de kruiden”, goed tegen ontstekingen en tegen kanker.

10. Bosbessen

Bosbessen zorgen voor een beter geheugen. Je kan ze wel het niet het hele jaar door kopen, maar bevroren exemplaren zijn vast en zeker een goed alternatief.

Kijk op het gastronomennet voor lekkere recepten met sardienen, bosbessen of kurkuma.bron: gezondheidsnet.be

Rode uien het krachtigst tegen griep

Soms werkt een griepprik, soms ook niet. Als u meer kans wilt hebben deze winter goed door te komen moet u meer appels, bosbessen broccoli, spinazie, sla en uien eten. Die bevatten allemaal quercetine, een krachtige antioxidant die de kans op griep bij muizen aanzienlijk verminderde. Onderzoek brengt de consumptie van veel quercetine ook in verband met verminderde kans op verkoudheid, aldus Mark Davis, onderzoeker aan de universiteit van South Carolina. Zijn strategie ter voorkoming van virussen omvat (naast het mijden van zieke mensen en vaak handen wassen) het eten van veel quercetinerijk voedsel. Rode uien zijn het best, zegt hij. Ze bevatten vier maal zoveel quercetine als de meeste andere producten. Eet ze rauw of gebakken. Na bereiding van het voedsel kan quercetine makkelijker worden opgenomen.

zaterdag 7 februari 2009

Eet groenten van het seizoen

In een groentezaak is te zien dat er behalve groente van de koude grond, de zogenaamde seizoen groente, ook veel onder glas gekweekte groente, de zogenaamde kasgroente, aangeboden wordt. Door deze kas teelt kunne we het hele jaar door ook groenten vers eten, die anders alleen maar in het seizoen werden verbouwd, zoals kropsla, spinazie en tomaten. Behalve de groenten van eigen bodem is er ook een grote verscheidenheid aan groentesoorten uit het buitenland. Door het moderne snelle transport liggen ze vers in de winkel.


Groente is het eetbare gedeelte van planten. Dit kan het blad, de stengel, de bloem, de vrucht of het zaad zijn van de bovengrondse plantendelen en de wortel, de knol of de stengel van ondergrondse plantendelen. De gewoonte om aardappels met groente te combineren is niet internationaal. In veel landen wordt de aardappel als groente geserveerd.


Groenten zijn gezond: ze bevatten in het algemeen veel mineralen, vitamines en celstof. Peulvruchten zijn ook rijk aan eiwitten. Deze kunnen in combinatie met een graanproduct vlees vervangen. Niet alle groenten bevatten evenveel of dezelfde voedingsstoffen. Een dagelijkse variatie is daarom heel belangrijk. Over een korte periode neemt men dan toch de noodzakelijke voedingsstoffen op. In verband met het behoud van de voedingsstoffen en de smaak moet er zowel bij de aankoop als bij de bereiding van de groenten op een aantal punten worden gelet.


- koop en eet groenten zo vers mogelijk
- bewaar ze op een donkere en koele plaats
- was, snijd en kook de groenten zo kort mogelijk voor het serveren
- was de groenten grondig, liefst niet gesneden
- kook groenten zo kort mogelijk in een gesloten pan met zo min mogelijk water
- warm groenten liever niet op
- roer zo weinig mogelijk


gebruik overtollig kook vocht als basis voor een soep of saus
Koop bij voorkeur groenten van het seizoen. Niet alleen omdat deze dan het voordeligst is, maar ook in verband met de grotere voedingswaarde en meer volle smaak. Verse groente dient stevig, glad, gaaf en fris van kleur te zijn. In groenten die rechtstreeks van de koude grond gehaald worden, kunnen insecten en andere ongerechtigheden voorkomen. Deze groenten worden dan gewassen in ruim water waaraan 1 eetlepel zout is toegevoegd.
De hoeveelheid groente die per persoon gebruikt wordt, is moeilijk aan te geven. Dit is sterk afhankelijk van de manier van bereiding en de persoonlijke smaak en behoefte.

GEZOND DOOR EEN GOEDE ZUUR-BASE BALANS

We herkennen het allemaal wel. Gebrek aan energie, snel vermoeid zijn, last hebben van hoofdpijn. Vaak zijn dit vage klachten, maar deze beïnvloeden wel degelijk onze dagelijkse activiteiten.
Een verstoorde Zuur-Base Balans kan hiervan één van de oorzaken zijn.
Hoe raakt deze Balans in ons lichaam verstoord?
Ons Westers voedingspatroon bestaat tegenwoordig helaas maar al te vaak uit zuurvormende voedingswaren. Hierdoor wordt ons lichaam steeds meer belast en wordt onze Zuur-Base Balans steeds meer op de proef gesteld.

De zuurgraad wordt uitgedrukt in een pH-waarde. Een pH-waarde van 0 is zeer Zuur en een pH-waarde van 14 is zeer Basisch. Een pH-waarde van 7 noemen we “neutraal” en treffen we aan bij zuiver water.
Het lichaam houdt deze Zuur-Base Balans in evenwicht door overtollige zuren te neutraliseren. Dit gebeurt in het lichaam o.a. doordat overtollige zuren m.b.v. mineralen worden geneutraliseerd.

Zuren die zoal voorkomen in ons dagelijks voedsel zijn:• Urinezuur - Vlees• Azijnzuur - Zoetwaren• Looizuur - Koffie, Zwarte thee, Wijn• Fosforzuur - Limonade• Mierenzuur - Zoetstoffen

Omdat we vaak te veel zuurvormende voedingsmiddelen tot ons nemen (vlees, melkproducten, suiker, frisdranken, koffie, zwarte thee) is het aan te raden regelmatig base-vormende voeding tot ons te nemen.
Groente- en fruit zijn hiervan de allerbelangrijkste. Hierbij is een “zure smaak” van de voeding geen indicatie voor de mate waarin het zuurvormend is. Integendeel. Citroen bijvoorbeeld smaakt zuur, maar is daarentegen base-vormend.

Behalve ons dagelijks voedsel kunnen ook andere factoren onze Zuur-Base Balans verstoren.
• Stress• Onvoldoende beweging• Onvoldoende nachtrust• Te weinig drinken• Overmatige sportinspanning (Melkzuur)

Het is daarom aan te raden om goed bewust te zijn van zowel je voedingspatroon als je leefpatroon. Het eten van het juiste voedsel, gecombineerd met een “gezonde” levensstijl zorgen er voor dat op termijn de vage klachten langzaam zullen verdwijnen.

Behalve een gezond eet- en leefpatroon kunnen voedingssupplementen, ontzurende kruidenthee of het nemen van een basisch (alkalisch) bad je ondersteunen bij het bereiken van een goede Zuur-Base Balans.

Voor verdere ondersteuning bij het bereiken van een goede Zuur-Base Balans zijn er de volgende producten:

AlkaBarley – tot poeder verwerkt jong Gerstengras• AlkaBarley – compleet voedingssupplement o.b.v. Gerstengras,
Chlorella, Spirulina, Enzymen, Vezels, Vitaminen, Mineralen en meer.• AlkaBalans Kruidenthee – ontzurende kruidenthee• AlkaBalans Badzout – voor het nemen van een basisch bad• AlkaBalans Vitaalmix – groente- en kruidenmix• AlkaSea - Zeemineralenmix

NUTRACEUTICALS zijn heel belangrijk nu en in de toekomst

Voedingsondersteuning op basis van groente en fruit

Nieuwe technologie maakt het tegenwoordig mogelijk om hoogwaardige plantaardige voeding in geconcentreerde vorm te maken.
Deze concentraten, supplementen op basis van volledig voedsel noemt men nutraceuticals. Het zijn voedingsmiddelen met een werking, die van betekenis zijn voor de gezondheid; doorgaans geconcentreerde preparaten, die nutriënten bevatten. In tegenstelling tot pharmaceuticals bevatten ze geen synthetische of chemische stoffen, die voor specifieke indicatie zijn ontworpen.

Nutraceuticals kunnen de perfecte ondersteuning (dus niet vervanging!) zijn van het dagelijks dieet. Let er wel op dat het voedingsmiddel dubbel blind placebogecontroleerd onderzoek achter zich heeft, waarbij is aangetoond dat de microstoffen ook in het bloed worden opgenomen en biologisch effectief zijn.

Er is een nutraceutical een concentraat van
25 verschillende soorten vers, rauw en zongerijpt fruit- en groente dat een overtuigende wetenschappelijke onderbouwing kent voor haar gunstige werking op de gezondheid.
Vind je het belangrijk dagelijks de door de WHO minimaal aanbevolen
5 porties fruit en groente binnen te krijgen en lukt dat niet altijd, dan kun je deze voedingsondersteuning overwegen.

De ervaring van Ella met deze Nutraceuticals
Mijn hele gezin eet sinds november 2006 deze nutraceuticals. De kinderen(10, 8 en 5 jaar) vonden het in het begin maar raar dat ze elke ochtend
2 capsules met een groot glas water moesten innemen.
Mijn jongste dochter Kaatje toen nog 3 jaar, lukte het niet om ze in te nemen. Inmiddels is ze vier en een half jaar en liet ze me vol trots enkele maanden geleden zien dat ze zelfs 2 capsules tegelijk kan doorslikken.

Wat merken we ervan?
Sinds we de capsules slikken zijn we allemaal niet meer ziek geweest.
We voelen ons beter en de kinderen vragen uit zichzelf om meer fruit en groente. Natuurlijk is het altijd beter om 5 stuks zongerijpt fruit te eten en
400 gram groente. Maar de realiteit is helaas dat ze 2 stuks fruit eten en 100 gram groente per dag. En dan komt één stuk fruit van het fruitproject op school. Dus ik ben blij dat ik ze zo gezond mogelijk houd door deze porties aan te vullen met Juice Plus capsules. We willen maar al te graag onze kinderen zo gezond mogelijk groot brengen!

Ella Taal (founder HealthProducts.nl)

SUPER FOODS

Wat zijn dan de belangrijkste voedingstoffen om elke week te nemen?

Patty Harpenau heeft ik haar boek 'Feel Good Food', een top 15aangeraden van zoals zij het noemt Superfood (bron: 'Internet Nutrition for life' van Dr Darwin Deen).

Het wordt door haar aangeraden om de volgende superfoods elke week in huis te halen en in je voeding te verwerken:

1. Bosbessen
2. Broccoli
3. Lijnzaad
4. Halfvolle joghurt
5. Noten
6. Vette vis (bijv. zalm, haring, makreel)
7. Olijfolie
8. Sinaasappels
9. Paprika's
10. Bonen
11. Papgranen (Havermout)
12. Quinoa (soort rijst te koop in natuurvoedingswinkels)
13. Rode druiven
14. Spinazie
15. Tomaten

Klik voor recepten met bovenstaande SUPERFOODS op Healthcooking.

De juiste voeding

Al duizenden jaren is bekend dat voeding en gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. In het oude China werden volgens traditionele Chinese geneeskunde bepaalde voedingsmiddelen geadviseerd om de levenskracht van het lichaam te versterken. Ook de oude Indiërs, Egyptenaren, Grieken en Romeinen waren bekend met de geneeskrachtige eigenschappen van bepaalde voedingsmiddelen. De vader van de westerse geneeskunde, Hippocrates, vatte het 2500 jaren geleden al zo samen: 'Laat voeding uw medicijn zijn, en medicijn uw voeding', daarom is het van belang dat je de juiste voedingsmiddelen en voedingstoffen tot je neemt.

Recent onderzoek: Vitamine weg uit groenten ecosysteem op zijn kop

De Telegraaf, 16 april 2008 door Richard van de Crommert

WAGENINGEN - De kwaliteit van onze andijvie, bloemkool en wortelen holt achteruit. In de afgelopen twintig jaar is de aanwezigheid van vitaminen en mineralen in de zogeheten vollegrondsgroente fors teruggelopen, soms met meer dan vijftig procent.
Dat komt voor een belangrijk deel door het injecteren van mest in al onze landbouwgrond. Dat gebeurt zo agressief dat er daardoor simpelweg te veel schadelijke stoffen in de bodem komen. Dat zeggen verschillende organisaties, waaronder de Stichting Milieubewuste Veehouderij, het adviesbureau Team Ecosys en Aquarius Alliance, een samenwerkingsverband van boeren en wetenschappers. Ook de landbouwuniversiteit van Wageningen is van mening dat deze praktijk de samenstelling van het bodemleven schaadt.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat onze groente nauwelijks nog een nuttige stof als selenium bevat. (Mineralen worden door groente uit de grond gehaald. Vitamines worden aangemaakt uit mineralen.) Het is in elk geval zo laag dat het niet meer te meten is. Dat komt omdat de bodem in feite dood is.

Kanker
"Een op de drie Nederlanders krijgt tegenwoordig kanker. Dat is veel hoger dan waar ook ter wereld", constateert Paul Blokker van de Vereniging tot behoud van boer en milieu. "Als we zo doorgaan komt de volksgezondheid in gevaar" , waarschuwt Blokker.
"De gemiddelde Nederlander heeft een gebrek aan zink, ijzer, selenium, koper, magnesium. En heeft een fors tekort aan vitamine A. In veel groente zit tegenwoordig geen vitamine C meer. Dan hebben we het over vollegronds groenteteelt, zoals bloemkool, wortelen en andijvie", waarschuwt Blokker.

Diabetes
"Het is er de afgelopen vijftien jaar uitgejast. Onze kasgroente, zoals tomaten en paprika, is nog wel steeds voedzaam, maar ook daar zit onvoldoende selenium in. In de hele wereld loopt het aantal mineralen en vitaminen in de voeding terug.
Maar in Nederland gaat het sneller dan elders." Blokker wijst met zijn beschuldigende vinger naar de veranderende bodem. Het verandert de gewassen. "Waarom neemt diabetes in Nederland explosief toe?" vraagt hij zich af. "Omdat we ondervoed zijn. Diabetes is hard op weg om volksziekte nummer een te worden."

Overgewicht
In ons land zien we verder dat het percentage van mensen met overgewicht vanaf 1993, het jaar waarin de mestinjecties werden verplicht, sterk toeneemt. Van 1981 tot en met 1993 steeg dit met ongeveer 0,3% per jaar. Vanaf 1993 steeg het aantal mensen met overgewicht met 0,9% per jaar. Dat is drie keer zoveel. "Het is niet zo dat mestinjectie overgewicht veroorzaakt, maar dat door mestinjectie en door afname in het bodemleven de onbalans in planten van vitaminen, mineralen en spoorelementen is vergroot. Zo zijn met name zink, mangaan en chroom nodig voor de bloedsuikerregulatie."
De grondonderzoeklaboratoria in Nederland, zoals het BLGG en ALNN, bevestigen dat de aanwezigheid van mineralen qua gehalte beneden het streefniveau uitkomt.

donderdag 5 februari 2009

Powerfruits in opmars

03-12-2007
ZOETERMEER, 3 december - Een nieuwe voedingstrend tekent zich af in Nederland. De trend van powerfruits. Powerfruits zijn, vaak exotische, vruchten die een bron zijn van vitamines, mineralen, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen. Een bekend voorbeeld van powerfruit is granaatappel. Minder bekend zijn goji (China), yumberry (China), mangosteen (Zuidoost Azië), sea buckthorn (Himalaya) en açai (Brazilië). Ook in Nederland groeit de markt voor powerfruits. Marktleider CoolBest introduceerde vorig jaar met veel succes Pomegranate, een vruchten-sap met granaatappel. Dat krijgt nu een vervolg met CoolBest Açai. Açai (spreek uit als assa-ie) is een in Nederland vrij onbekende, exotische vrucht. Deze paarsblauwe bes (foto) groeit aan de açaíziero, een lange, slanke palmboom die vooral voorkomt in het Braziliaanse Amazonegebied. De naam açai is afgeleid van yá-cai dat letterlijk huilend fruit betekent. De Tupi Indianen noemen de vruchten zo vanwege de grote waterdruppels die vrijkomen als açai bessen fijn worden gemaakt. Açai smaakt naar bessen met een vleugje cacao. Açai kan met recht powerfruit worden genoemd. De bessen zijn rijk aan vitamine B1, B2, B3, fosfor, calcium, voedingsvezels en proteïnen, maar bevatten vooral een hoge concentratie vitamine C en E. Dit zijn belangrijke antioxidanten. Zo bevat een handvol acai bessen evenveel antioxidanten als vijf porties wortels of broccoli. Antioxidanten kunnen schadelijke moleculen - vrije radicalen - in het lichaam neutraliseren. Daarmee hebben antioxidanten een positief effect op hart en bloedvaten, cholesterol en het verouderingsproces. Niet voor niets zijn talloze filmsterren, internationale topsporters, popsterren en celebrities grote fans van açai. Dankzij CoolBest kan ook Nederland nu kennismaken met dit bijzondere, exotische powerfruit. CoolBest Açai is een mix van onder meer açai bessen en passievruchten. Puur fruit zonder toegevoegde suiker, geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Gratis CoolBest PowerFruit !


Van Pink Grapefruit tot Strawberry Hill. CoolBest, een bekend merk vruchtendranken in Nederland, is er in vele smaken. CoolBest werd in 1995 geïntroduceerd en was de eerste vruchtensap die gekoeld werd verkocht.
Naast de originele CoolBest-vruchtensappen zijn er nog meer varianten, zoals CoolBest PowerFruit en CoolBest VitaDay. CoolBest PowerFruit wordt gemaakt van vruchten die bekendstaan om hun gezonde karakter, zoals de açai-bes en granaatappel.



CoolBest VitaDay is een vruchtendrank die dankzij de combinatie van fruit, prebiotica (Vivinal® GOS) en vitamine A, C en E de weerstand ondersteunt. Vivinal® GOS is prebiotica in de vorm van vezels. Deze stimuleren op een natuurlijke manier de groei van goede bacteriën in de darmen. CoolBest VitaDay is de eerste vruchtendrank in Nederland met prebiotica.




Tot 31 maart 2009 kun je CoolBest PowerFruit gratis proberen. Je hoeft alleen het aankoopbonnetje op te sturen (zonder postzegel). Kijk maar op :




woensdag 4 februari 2009

Fruit voor je huid!

Dat fruit lekker en gezond is, weten we inmiddels wel. Maar niet veel mensen zullen fruit ook echt gebruiken om op hun huid te smeren. Toch verricht het kleine wondertjes voor je huid. Je vel wordt gezond, glanzend en oogt schoon. Bovendien is het ook nog eens lekker goedkoop als je het vergelijkt met een dure scrubgel.

Hier alvast een paar ideeën.
Aardbeien: geven je huid een ware opkikker door de organische zuren en de vitamines. Tenzij je een gevoelige huid hebt, dan kan een aardbeimasker je huid juist teveel schaden. Heb je een normale huid? Pureer een aantal aardbeien met de mixer. Pers een halve citroen uit en voeg het sap toe. Even mengen en aanbrengen op het gezicht. Laat het vijf minuten inwerken. Daarna goed afspoelen met lauw water.
Dames met een vette huid kunnen beter een paar rijpe aardbeien, een theelepel honing en maïzena, plus een eetlepel yoghurt mixen. Laat het mengsel twintig minuten inwerken op een grondig schoongemaakte gezicht. Binnen een half uur heb jij een perfect gereinigd gezicht.
Avocado: vrouwen met een droge huid kunnen beter genoeg avocado’s kopen. Voor een droge huis is een gepureerde avocado, olijfolie, zure room en een eigeel met olijfolie en warme honing heerlijk.
Banaan: vooral goed voor de rijpere huid. Schijnt ook goed te werken tegen rimpels. Neem een rijpe banaan en een eetlepel honing. Pureer de banaan en meng dit met de honing. Breng dit aan op je gezicht en laat het tien tot vijftien minuten op je huid. Spoel daarna je vel af met warm water.

Wat vertelt de kleur van groenten en fruit jou?

groenten en fruit zijn gezond. ze bevatten vitaminen, mineralen en bovendien maar weinig calorieën. maar er is meer. niet alleen zijn verse, knapperige groenten en geurig, rijp zomerfruit een genot voor de tong maar ook vormen ze een kleurrijk schouwspel. het geelrode huidje van sappige perziken, het feloranje van worteltjes, de glanzende paarsbruine tint van aubergines, het zachte oranje van rijpe abrikozen, het oranjerood van zongerijpte tomaten, het zachtgroene vruchtvlees van een meloentje... prachtige kleurschakeringen die alleen de natuur weet samen te stellen.
en het leuke hiervan is dat elke kleur iets over de eigenschappen van het fruit en de groenten zegt. de 'belangrijkste kleuren' voor deze zonovergoten periode zijn misschien wel oranje en rood. fruit en groenten die oranje of rood gekleurd zijn, bevatten namelijk veel bètacaroteen en vitaminen die de vorming van vrije radicalen tegengaan. en dat hebben we precies nodig als we onze huid meer dan normaal blootstellen aan de zon. maar onderschat ook de paarsgekleurde groenten en vruchten niet. o ja, en je hebt ook nog wat groengekleurde groenten en fruit nodig. verwarrend? we zetten het even voor je op een rijtje.
oranjerode fruit- en groentensoortenoranjerode fruit- en groentensoorten bevatten vooral veel bètacaroteen (vooral de worteltjes staan hierom bekend). bètacaroteen stimuleert de aanmaak van melanine, de natuurlijke bescherming van de huid tegen uva en uvb straling. verder bevatten deze fruit- en groentensoorten ook veel vitaminen die de vorming van vrije radicalen (boosdoeners voor de huid) tegengaan en dus veroudering zoveel mogelijk tegengaan. gele, oranje en rode vruchten en groenten hebben voorts een goede invloed op onder meer ons natuurlijke afweersysteem, op de huid en op ons gezichtsvermogen. voorbeelden van oranjerode fruit - en groentensoorten zijn: abrikozen en perziken, meloen, sinaasappels, worteltjes, rode paprika's (maar ook spaanse pepertjes - een pure vitaminenbron).

Interessant? Stuur deze pagina door naar een vriend of vriendin. Klik hier
gele fruit- en groentensoortengele fruit- en groentensoorten zoals peren, appels, venkel, uien en knoflook zijn goed voor je cholesterolgehalte en voor hart en bloedvaten.
paarse fruit- en groentensoortenpaarse fruit- en groentensoorten zoals vijgen, pruimen, bosvruchten, maar ook radijsjes en aubergines hebben een goede invloed op de urinewegen (maar ook op de stoelgang, in het bijzonder vijgen) en op hart en bloedvaten. vooral bosvruchten zijn rijk aan bioflavonoiden (familie van vitamine c) die de haarvaatjes versterken (en ondermeer couperose kunnen tegengaan).
groene vruchten en groen fruitgroene vruchten en groen fruit zijn vooral goed voor je botten, tanden en het gezichtsvermogen. denk hierbij aan de verschillende slasoorten, courgettes, kiwi's en groene druiven.
natuurlijk overlappen de bovenstaande categorieën elkaar en hebben alle vruchten en groentensoorten apart gezien nog veel meer goede eigenschappen dan wij hierboven hebben opgesomd. maar toch is het leuk om op grond van de kleur al iets meer over een vrucht of groentensoort te kunnen zeggen. een extra stimulans om je deze zomer te laven aan groenten en fruit. voor een mooier huidje, glanzender haar en een gezonder lijf dan ooit!n.b. natuurlijk is het niet zo dat je door een bepaalde fruit- of groentensoort te eten, een gezondheidsprobleem kunt oplossen. raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een dokter.

dinsdag 3 februari 2009

Onbewerkte groenten gezonder?

Er gaan stemmen op voor het consumeren van rauwe, onbewerkte groenten omdat dit beter voor de gezondheid zou zijn dan bewerkte groenten. Echter zo eenvoudig ligt het niet.
Het is inderdaad zo dat door bijvoorbeeld verhitting warmte gevoelige stoffen zoals vitamine C afnemen in producten. Verscheidene vitaminen en mineralen gaan verloren doordat ze oplossen in het kookwater. Stoffen die verloren gaan in het kookwater kunnen deels teruggewonnen worden door het kookvocht te gebruiken voor bijvoorbeeld het bereiden van soepen en sauzen. Dit geeft bovendien een lekkere smaak. Tegenwoordig wordt aan levensmiddelen die machinaal vervaardigd worden waarbij een vitamine verlies optreedt tijdens het bereidingsproces naderhand vitaminen toegevoegd om het verlies te compenseren.
Het verhitten van groenten kan ook resulteren in een hogere biobeschikbaarheid zoals al eerder in dit dossier genoemd werd bij bijvoorbeeld spruitjes. In dat geval heeft het bereiden van groenten dus juist een positief effect op de gezondheid. Voor lycopeen, de stof die rijkelijk aanwezig is in tomaat, is eveneens bekend dat de biobeschikbaarheid een stuk hoger is na het koken of bij bewerkte producten zoals pastasaus of ketchup.
Wat betreft voorverpakte gesneden groenten: dit is niet per definitie beter of slechter. Wel voor uw portemonnee, een ouderwetse krop sla is een stuk goedkoper dan een zakje voorgesneden sla. De voorgesneden sla is vooral gemakkelijker. Het nadeel is dat voorgesneden groenten sneller bederven. Dit komt doordat de cellen van de groenten stuk zijn gemaakt en daardoor bacteriën makkelijker hun gang kunnen gaan. Om dit proces tegen te gaan, worden voorgesneden groenten speciaal verpakt met een andere luchtsamenstelling dan die wij inademen. Bederfbacteriën kunnen dan namelijk niet goed groeien en worden dus zo geremd. Overigens hebben deze bacteriën geen invloed op de gezondheid, ze resulteren alleen in kwaliteitsverlies. Een verwelkt blaadje sla is dan het resultaat.

maandag 2 februari 2009

Avocado


Avocado's zijn als voedingsbron te vergelijken met de borsten van een jonge moeder. Inderdaad, ze bevatten behoorlijk veel vet, maar ze staan ook bol van andere goodies.

Naast een overvloed aan vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat helpt je cholesterol te verlagen. Het goede aan avocados is dat ze het slechte cholesterol (LDL) verlagen zonder het goede (HDL) aan te tasten. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en beroertes. Ook het vezelgehalte mag er wezen. Met 10 gram per vrucht, vormen zij een goede bescherming tegen met name darmkanker.